Посланиците на страните от ЕС обсъждат френското предложение за преговорите между София и Скопие

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Посланиците на страните от Европейския съюз ще заседават тази вечер в Люксембург, за да обсъдят така нареченото „френско предложение“ за разрешаване на спора между България и Северна Македония и започването на преговори за членство със Скопие и Тирана.

Позицията на България по преговорната рамка, предложена от френското председателство, се очаква да бъде изразена от Външната комисия на Народното събрание, след като на 15 юни правителството прие всички решения, свързани със спора със Северна Македония, да се взимат от българските народни представители.

В Скопие се проведе голям митинг на ВМРО-ДПНЕ срещу френското предложение за РСМ

Ако тази вечер България представи положителна позиция по предложенията на френското председателство, се очаква утре на заседанието на Съвета по общи въпроси да бъдат одобрени преговорните рамки и съпътстващите ги документи, а на срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък да бъдат одобрени датите за започване на преговорите.

Френското председателство и европейските институции приеха българските искания за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка.

Промяна в конституцията на Северна Македония ще гарантира спазването на правата на българите там, а Европейската комисия ще извършва мониторинг, който включва и дискриминацията, и езика на омразата.

Включено е и изискване за прилагането на двустранните договори между България и Северна Македония, както и обща декларация за македонския език./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *