Кантарджиев: Майките да мажат с репелент против комари количките и леглата, а не кожата на бебетата

България ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Идва лятото, а с него и различни вируси. Преносител на някои заболявания са комарите и в столицата са взети мерки срещу този вид насекоми. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев по БНТ. Той препоръча да си купим репеленти и машинки срещу комарите в стаите, майките на бебета да мажат с репелент количките и леглото на детето, а не кожата му.

Предупреди, че по обяд хапят тигровите комари, които са пренесени у нас с цветя, а след 18 часа хапят този вид, който обичайно населява нашите георграфски ширини.

„След два дни идва астрономическото лято и трябва да помислим за някои летни инфекции“, каза още Тодор Кантарджиев.

„Инфекциите са свързани с храненето, пиенето на вода и мръсните ръце. Възпитаният човек трябва да си мие по 12 пъти на ден ръцете, без да сме в ковид обстановка, да се създават навици и на децата за това, а когато сме на курорт – тоалетните ни кърпички да са на хлорна основа.“ – препоръча проф. Кантарджиев.

Той коментира и разпространението на ковид като изтъкна, че в Гърция преди ден са регистрирани 7000 новозаболели, от които 8 души са починали. В България в същия ден имаме 240 заболели, но 9 починали.

„Това значи, че в Гърция доста повече са ваксинираните и смъртността е по-ниска, същото е в цяла Европа“, отбеляза той.

Проф. Кантарджиев поясни, че Омикрон започна да мутира и B2 се е изчерпил. Най-новият вариант на щама ще е BE.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.