Руските сили в Украйна се опитват да обкръжат Северодонецк

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Русия е подновила офанзивата си в Донбас, като в 115-ия ден от нахлуването в Украйна от север цили да обгради украинските сили в източните градове Северодонецк и Лисичанск. Това оповестиха от британското военно министерство при продължаващи ожесточени сражения в размирния регион.

Според британските военни Русия се стреми с офанзива на юг от вече завладения град Изюм да обгради останалите украински сили в Луганска област.

Стотици цивилни остават блокирани в Северодонецк, включително в химическия завод „Азот“, където се намират и военни. Евакуацията е невъзможна заради постоянен огън, твърди управителят на областта Серхий Хайдай. 

В съседния град Лисичанск, който също е обект на руски артилерийски атаки, стотици цивилни също се подготвят за евакуация, но според Хайдай заради атаките е недостъпен ключов път за бягство на изток.

В района на Полтава на руски обстрел отново е подложена рафинерията „Кременчук“ – най-голямото украинско съоръжение за обработка на петрол.

Същевременно президентът Володимир Зеленски посети град Николаев, друга мишена на руските сили. Вчера там двама цивилни загинаха след ракетно нападение срещу цивилни сгради и централата на областната управа.

След завръщането си от поредна визита в Киев британският премиер Борис Джонсън заяви, че западната подкрепа е от изключителна важност, за да не доведе изтощението на украинските сили до проточване на войната.

Същевременно украинският депутат Давид Арахамия, който беше ръководител на групата преговарящи с Русия през март, обяви, че Украйна може да погледне към възобновяване на преговорите само след укрепване на фронтовите позиции и контраофанзива на ключови места в края на август.

Според руски медии тази сутрин украинците са изстреляли 30 снаряда по Донецк, който е в ръцете на сепаратистите.

На фона на продължаващите битки в Донбас украинският президент Володимир Зеленски приветства препоръката на Еврокомисията страната му да получи статут на кандидат за членство в Евросъюза.

Зеленски се ангажира страната му да спази изискването за реформи и благодари на Еврокомисията за препоръката Киев да получи зелена светлина за преговори за членство.

„Това е историческо постижение за всички, които работят за страната ни. Остава само да изчакаме решението на Европейския съвет следващата седмица. Мисля, че Украйна направи всичко възможно то да бъде положително“.

Полша призова за седми пакет санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна./bnr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *