Илия Лингорски стана член на Управителния съвет на Българската народна банка

България ПОЛИТИКА

Илия Лингорски официално стана член на управителния съвет на Българската народна банка. Той заема мястото на Елица Николова, чийто мандат изтече.

Лингорски влиза в управата на институцията от квотата на президента Румен Радев, който присъства на церемонията.

„С доказания си професионализъм Илия Лингорски ще даде своя значим и ползотворен принос за работата на Българската народна банка – най-авторитетната и уважавана институция в България, призвана да гарантира нашата финансова и банкова стабилност.“, заяви президентът Румен Радев.

При представянето си Лингорски беше посрещнат от управителя на БНБ Димитър Радев, който заяви, че познава добре опита и качествата на Илия Лингорски и му пожела успешен мандат.

След като положи клетва и подписа клетвения лист Илия Лингорски благодари на президента за доверието и посочи, че приема работата като дълг и ще работи за утвърждаването на авторитета на БНБ. Допълни и че осъзнава отговорността, която ще носи и се надява да помогне с работата си особено сега, когато България предстои да бъде приета в еврозоната.

Илия Лингорски е главен икономист на Българската банка за развитие и съпредседател на Комитета по енергетика, инфраструктура и публично-частно партньорство на Европейската лига за икономическо сътрудничество. Завършва Химико-технологичния институт в София, специализира в областта на математическото моделиране и изкуствения интелект в Оксфорд, като в момента преподава в Софийския университет и продължава да се занимава с научно-изследователска дейност. Илия Лингорски е бивш заместник-министър на финансите. Има богат професионален и управленски опит в областта на финансите и стратегическото планиране към Европейската банка за възстановяване и развитие. Той бе назначен от държавния глава с указ № 118 от 15 април 2022 г. за член на УС на БНБ, считано от 18 юни 2022 г./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *