Зеленски приветства препоръката на ЕК Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЕВРОПА

Украинският президент Володимир Зеленски приветства препоръката на Европейската комисия страната му да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.

Руският лидер Владимир Путин обяви, че няма възражения срещу тези стремежи на Киев, тъй като не става дума за военен блок, а за икономическо обединение и отново окачестви като безсмислени западните санкции, наложени заради руското нахлуване в Украйна.

Зеленски подчерта, че Украйна ще продължи проевропейските реформи. В Twitter той благодари на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен за препоръката за статут на кандидат за членство в Евросъюза – решение, което се очаква следващата седмица.

От своя страна руският държавен глава Владимир Путин предупреди, че „Украйна ще се превърне в полуколония“ на западните държави, ако се присъедини към ЕС.

На икономическия форум в Санкт Петербург руският лидер заяви, че Евросъюзът е изгубил политическия си суверенитет. „Неговият бюрократичен елит играе по чужда свирка и приема всичко, което му се нареди. Така нанася вреда на собствените си граждани и на икономиката, и на бизнеса”, каза той.

Великобритания ще осигури на Украйна „стратегическа издръжливост“ срещу руското нашествие, обеща премиерът Борис Джонсън при изненадващо си посещение вчера в Киев. Лондон ще помогне също така на да изнесе милионите тонове зърно, блокирани в момента заради бойните действия в Черно море.

Двамата със Зеленски са обсъдили затягане на санкциите срещу Русия и доставки на още британско оръжие за украинската армия.

Планът на администрацията на американския президент Джо Байдън за продажба на четири големи безпилотни самолети на Украйна е отложен заради страхове, че високотехнологичното оборудване за наблюдение може да попадне във вражески ръце.

Информацията за потенциалната продажба на дроновете, които могат да бъдат въоръжени с ракети „Хелфайър“, беше съобщена в началото на месеца.

Експерти от Пентагона обаче се опасяват, че ако технологиите с радари и наблюдение, с които са оборудвани безпилотните самолети, бъдат заловени от руските войски, това може да доведе до риск за сигурността на Съединените щати./нова тв, сн: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *