Проф. Христова разкри има ли съмнителни проби на маймунска шарка у нас

България

„Няма съмнителни за маймунска шарка проби у нас. Случаите са се увеличили доста, почти двойно за седмица. Касае се за разпространение по места. Основната част са в Европа. Тя се предава при близък контакт, един човек не може да зарази много хора. Няма опасност за обществото, само за рисковите групи“. Това обяви в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Според нея маймунската вариола може да се предаде по въздушно-капков път при близък контакт. „Основният механизъм на предаване е през кожата, чрез съдържанието на обрива. Затова много пъти се заразява сексуалния партньор, член на семейството или медицинския персонал“, обясни тя. И допълни, че обривите са основно в областта на гениталиите при хомосексуални и бисексуални мъже.

„Сред симптомите са увеличение на лимфните възли, температура, главоболие, болки в гърба и силна отпадналост. Медиците трябва да са запознати с вида обрив и да могат да разпознаят тази шарка. Когато има обриви, да не се осъществява контакт. Бременните и имунокомпрометираните са рисковите групи. Основно заразените са мъже от 20 до 40 години“, обясни още проф. Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *