Семейства не могат да се върнат в домовете си половин година след пожар в блока им в Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Шест месеца след пожара в жилищния блок в Благоевград, който взе три жертви, хората не могат да се върнат към нормалния живот. Шест семейства не могат да се приберат в апартаментите, които бяха най-силно засегнати от огнената стихия. Не се знае и кога ще бъде изготвен проектът за укрепване и ремонт на входа, който още натрапчиво мирише на изгоряло. Със сигурност обаче парите от дарения няма да стигнат. Няма и отговор от Междуведомствената комисия към МС на искането за отпускане на фrнансова помощ. 

21 семейства, пострадали, но оцелели в огнения ад на 10 декември 2021 г., продължават да живеят в страх. Няма как да го подтиснат, защото всеки ден виждат следите от пожара. 

„Въпреки помощта от общината и стотиците дарители, работата с проекта за укрепване и реконструкция на блока се бави, а лятото дойде“, тревожи се Иван Мешков, пенсиониран медицински техник, който 40 години е спасявал живот в отделението по хемодиализа.

Какво прави Общината, за да помогне на семействата, пострадали от пожара? Докъде стигат правомощията ѝ за това? След първото обследване на конструктивното състояние на блока, което тя финансира, беше внесено и предложение за целeва помощ, която да помогне за изготвянето на същинския проект за укрепване и реконструкция. Забави ли се това и защо?

Ще могат ли семействата да си позволят средствата, необходими за ремонта и безопасността на блока? Ще продължи ли дарителската кампания и защо е минимална вероятността държавата да помогне чрез фонд „Бедствия“?/бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *