Общински съвет Благоевград ще гласува намаляване на такса „Смет“ от 2.9 на 2.1 промила

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Общински съвет Благоевград ще проведе извънредно заседание по дневния ред, който трябваше да бъде гледан на 12 януари. Припомняме, че тогава, поради липсата на кворум, заседание нямаше.

Днес кметът на Благоевград Илко Стоянов внесе предложение до местните парламентаристи, свързано с проваленото заседание. В профила си във „Фейсбук“, той обяви следното (публикуваме становището на Илко Стоянов без редакторска намеса):


Дебатът по повод увеличение на такса „Смет“ за физически лица в община Благоевград сякаш започна сред обществеността, едва след като беше взето решение №550/17.12.2021 г. от Общински съвет – Благоевград.

Пряката демокрация и зачитането на мнението на отделния човек са принципи, зад които винаги категорично съм заставал. Именно затова:

– Отчитайки затрудненото финансово положение на жителите, особено в момент на висока инфлация, когато цените на тока, газа, горивата, хранителните продукти поскъпват;

– Отчитайки многобройните разговори с обикновени хора (не такива, които търсят политически дивиденти и не такива, чиято основната дейност е да тролят в социалните мрежи);

– Отчитайки обстоятелството, че на 12.01.2022 г. не се състоя свиканото извънредно заседание на Общински съвет – Благоевград, поради липса на кворум;

– Отчитайки сложността на правния казус, който може да породи неимоверно тежко облагане в началото на следващата година и бремето да падне върху отделния човек;

– Отчитайки факта, че действията ми трябва да са съобразени преди всичко с обществеността, а не толкова с правотата по определен юридически казус, внесох предложение до Общински съвет – Благоевград за НАМАЛЕНИЕ на такса „Смет“ от 2,9 на 2,1 промила.

Така, на практика, ще се съобразя с волята на хората и в същото време ще направя това, което се очаква от един кмет, а именно да съумее да запази финансовата стабилност на Общината.


Наясно съм, че последното ще бъде трудно на фона на поскъпващите такси и услуги не само на национално, а и на световно ниво, но съм убеден, че усилията си заслужават, защото гласът на хората за мен е важен!

Ценя диалога и всяка гражданска позиция!

Освен предложението за намаляване на таксата от 2.9 на 2.1 промила, Общински съвет ще отмени и всички корекции, които бяха направени в края на миналата година.

Припомняме, че промяната във въпросната такса предизвика много сериозни дебати сред обществото, които станаха повод и за множество спекулации по темата. С интерес очакваме да видим какво ще се случи на извънредното заседание, насрочено за четвъртък.

След провала на предходната сесия, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков призова за здрав разум от страна на всички, имащи отношение по темата и допълни, че общинските съветници също са граждани и също плащат такси и данъци, но също така те, заедно с кметската администрация носят отговорност пред обществото за развитието и просперитета на Община Благоевград, а понякога това изисква компромиси и жертви от страна на всички ни!/сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *