Как да открием подходяща фирма за рефинансиране на кредити?

България ЛЮБОПИТНО

Какво представлява рефинансирането?

Рефинансирането на кредит представлява смяната на кредита с друг, който има по-добри условия. Имате възможност да промените няколко неща – размера на кредита, срока за изплащане и лихвения процент.

В кои случаи рефинансирането на кредит ще ви бъде полезно? 

Когато имате повече заеми, можете да ги обедините чрез рефинансиране. Следователно, вие ще се стараете цената на новото задължение да бъде по-ниска спрямо сумата от цените на отделните няколко кредита. Има и втори случай – когато имате един кредит и искате да го предоговорите на по-изгодни условия. Третият случай е когато сте във финансово затруднена ситуация и не можете да погасявате заема. В такъв случай, теглите нов заем, с който предсрочно погасявате предишния. Разбира се, важно е условията да ви устройват и да са по-добри от тези на предишния кредит.

Как да действате, ако искате рефинансиране на кредит?

За да не попаднете пак в ситуация, в която ще има нужда от ново рефинансиране, трябва да направите добра преценка. Част от нещата, за които може да помислите са дали да теглите потребителски кредит от банка (в случай, че предишният не е бил от такава), дали просто да смените банката, дали да потърсите оферти от кредитни компании, различни от тази, в която вече имате кредит и т.н. Има много въпроси за уточняване, в зависимост от конкретния случай. Най-добре е да търсите рефинансиране на кредити без поръчител. Също така, можете да се възползвате от услугите за кредит без проверка в Централен кредитен регистър. Препоръчително е да сравните офертите за рефинансиране от няколко кредитни компании.

На какво точно да обърнете внимание?

Когато става дума за рефинансиране на кредити, много е важно точно от какво имате нужда. Всеки човек е в различна ситуация, получава различни доходи, има различни разходи на месец и т.н. Важно е да направите сравнение между различни оферти. Проучете добре възможностите за новите условия – за срок на договора, лихвен процент, размер на месечните вноски и т.н. По този начин ще знаете дали те ще паснат по-добре на вашето финансово положение в момента. Трябва да вземете предвид дали изплащате ипотечен кредит или някакъв друг вид. Бъдете изключително предпазливи когато става дума за имот, обвързан със заем, за да не го загубите. Също така, необходимо е да направите преценка дали ще можете да изплащате новия кредит, ако намалите срока му, но месечните вноски се повишат. Ако се затруднявате и всички тези важни неща ви се виждат много, най-добре направете консултация с професионалист. Така ще сте сигурни, че сте намерили най-подходящото решение за вас, както и че никоя важна подробност не е пропусната.

Как да направим правилния избор при търсене на фирма за рефинансиране на кредити?

В днешно време има страшно много кредитни компании. Част от тях имат изгодни условия за кредити и понякога е трудно да направите окончателния избор сами. Имайте предвид, че някои от компаниите могат да предоставят добри оферти за кредит, но не и за рефинансиране. Важно е коя фирма ще изберете за кредит, а още по-важно е коя ще изберете за рефинансиране. Ако фирмата, в която вие сте теглили кредит предлага рефинансиране, което е по-изгодно, можете да се възползвате. В случай, че това не е така обаче, потърсете други компании или банки. При избора на фирми за каквото и да било, важно е да знаете няколко основни неща:

Търсете мнения и отзиви от предишни клиенти

Лесно ще намерите мнения и отзиви от предишни клиенти на кредитните компании – както в интернет, така и сред ваши познати. Ако има някой, който се е “опарил” от някоя фирма, най-разумно е да я изключите от списъка с потенциални компании, които да ползвате за рефинансиране на кредит.

Вижте как се представя фирмата в интернет пространството

Във времето на развитите технологии е много важно какъв облик на сайтовете и на профилите в социалните мрежи имат фирмите в интернет. Тези, които уважават себе си са направили така, че за вас да бъде лесно, бързо и удобно да намерите нужната информация, а и не само. Там може да намерите много полезни съвети.

Направете си среща с представител на фирмата и вижте как той отговаря на въпросите ви

Тук са важни няколко неща:

  • Достатъчно компетентен ли е служителят?
  • Държи ли се любезно?
  • Търпелив ли е да отговори на всеки един ваш въпрос?
  • Опитва ли се да отговаря уклончиво и да сменя темата?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат много, и то не само когато става дума за рефинансиране на кредит.

В заключение

В заключение ще кажем – бъдете внимателни и бдителни! Важно е какви нови условия ще предоговорите, защото целта на действието е да направите нещата много по-изгодни за вас. Също така, винаги препоръчваме да четете абсолютно всичко в договора, преди да го подпишете. Рефинансирането на кредит може да бъде много полезно за вас, ако успеете да прецените добре и да направите правилния избор за вашата ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *