Кирил Петков предложи правителство на малцинството

България ПОЛИТИКА

Премиерът Кирил Петков предложи правителство на малцинството да продължи да управлява, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля министрите на „Има такъв народ“ и обяви край на коалицията.

„Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим. Ще реформираме КПКОНПИ и Бойко Рашков ще бъде начело на тази организация“, каза Кирил Петков на извънредна пресконференция на „Продължаваме промяната“ в София.

Той съобщи, че по-рано днес на заседанието на МС министър Гроздан Караджов поиска 3,6 млрд. лева допълнително към определените 2,2 млрд. лв. в бюджета за пътните фирми, които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби.

„Ние заявихме, че това няма как да се случи“.

Премиерът посочи, че кандидатурата на Рашков за председател на КПКОНП е отхвърлена от ИТН без аргументи.

„Правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, спират се истинските реформи, спират се законодателните реформи и най-голямата и най-важна организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков“, каза Петков, който е съпредседател на „Продължаваме промяната“.

„Днес е денят на водораздела, може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си ги сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които всъщност са ги дали, защото това не са пари на държавата, това са пари на всички нас“, посочи той.

От своя страна Бойко Рашков заяви, че по категоричен начин е установено, че на фирми, стоящи близо до бившите управляващи, са отпуснати авансово 50% от парите за строителство на пътища и на магистрала „Хемус“, но парите не са изразходвани за това.

„Някои фирми са получавали пари чрез кухи фирми и тези пари са заминали в неизвестна посока. Тези средства на българската държава не е ясно в момента къде се намират“, каза той.

Министърът на вътрешните работи обеща информацията за тези схеми да бъде оповестена още утре.

Според него в МРРБ се подготвя отново да бъдат финансирани същите фирми, които са близки до кабинета „Борисов“.

„Така ли трябва да продължим или да следим, да променим нещата – да продължим, както каза премиерът, с правителство на малцинството“, каза още министърът на вътрешните работи.

Все още няма внесени обвинителни актове, призна Рашков, но посочи, че разследването е сложно.

Асен Василев – другият съпредседател на „Продължаваме промяната“, каза, че коалиция е била сформирана от партии, които са много различни, но е имало едно разбиране в основата ѝ – да се сложи край на кражбите и че парите на българите ще бъдат разходвани прозрачно и законосъобразно.

„Нашата червена линия, на „Продължаваме промяната“, бе да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия“, каза той./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *