Украйна публикува Книга на екзекутурите

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Украйна планира следващата седмица да издаде специална „Книга на екзекуторите“ с потвърдена информация за военни престъпления, извършени от руската армия. Сред изброените лица ще бъдат не само тези, които са извършили военните престъпления, но и техните командири, пише „Сега“.

За това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в нощното си видеообърщение, разпространено в социалните мрежи. Късно снощи държавният глава постави под съмнение твърденията на Москва, че победата на Русия в Донбас е неизбежна, като заяви, че „абсолютно героичната защита продължава“.

„Ситуацията на фронтовата линия не се е променила особено през последните 24 часа. Горещите точки остават същите. На първо място Северодонецк, Лисичанск и Попасна. Явно окупаторите не са вярвали, че съпротивата на нашите военни ще бъде толкова силна и сега се опитват да вкарат нови ресурси към Донбас. Същото е и в Херсон – вкарват нови части, за да задушат нашите действия. Повече от 31 000 руски войници вече са загинали в Украйна. Русия плаща с почти 300 живота всеки ден за една напълно безсмислена война срещу Украйна“, каза Зеленски.

Интензивните сражения за контрол над Северодонецк продължиха и тази нощ, като Русия и Украйна направиха редица твърдения и контратвърдения за ситуацията на място. Москва заяви, че е „освободила“ източния град, който е от ключово значение за контрола над източния украински регион Донбас, въпреки че това скоро беше опровергано от Киев, който твърди, че все още контролира положението.

Междувременно Украйна призова за повече тежки оръжия, за да се противопостави на руската военна офанзива в източната част на страната. Съюзниците на страната се стремят да осигурят тези така желани от Киев оръжия на фона на по-широките международни усилия за изнасяне на повече зърно от Украйна.

Над 1000 украински войници, предали се в Мариупол, са прехвърлени в Русия, за да бъдат извършени следствени действия срещу тях, съобщават руски медии.

Украйна пък настоява да ѝ бъдат върнати всичките около 2000 защитници на металургичния комбинат „Азовстал“ като част от размяна на пленници, но руски депутати настояха някои от войниците да бъдат съдени. Междувременно телата на 160 бойци, защитавали „Азовстал“, са пристигнали в Киев, съобщават техните близки. Това е станало след размяна на загинали между двете воюващи страни.

Международната агенция за ядрена енергия информира, че за първи път от началото на руската инвазия в Украйна радиационните детектори на някогашната АЕЦ в Чернобил отново функционират. Според данните нивата на радиация са в норма./novini.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *