Даниел Лорер: От декември няма задкулисни договорки

България ПОЛИТИКА

Бюджетът, който правителството предлага, е насочен към кризата, предвид и войната в Украйна, която ни се отразява. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в „Денят започва“.

По думите му 2 млрд. лева се насочват в подпомагане на икономиката и най-уязвимите групи от обществото.
Отчете подпомагането на бизнеса заради високите цени на тока.Имаме 15% по-ниска цена, благодарение на американския газ, каза Лорер. Сега пълното количество азерски газ ще влезе в България, дерогацията на петрола – България получи отсрочка от ЕС, защото имаме ясна съюзническа позиция по много въпроси. Нашата рафинерия не е готова, необходимо ни е време, в предишната ни позиция никой нямаше да ни обърне внимание, коментира министърът. Призова рафинерията да започне дейностите, за да могат да преработват петрол за българската индустрия с източници, различни от руските, тъй като имат ограничено време да го направят.

Заяви, че от декември насам няма задкулисни договорки.

За нас е важно да се знае, че МВнР води външната политика във всяка една сфера. Разбира се, ресорните министерства договарят своите неща, но цялостната политика е във външно министерство, без никакво съмнение.

Министър Лорер каза още, че по време на дебатите за бюджет е нормално да има различия, тъй като всяка страна защитава своя интерес, а правителството има политика за доходи, от началото на годината няколко пъти се вдигат пенсиите, повишени са заплатите на учители, лекари, медицински сестри, а държавните структури, които се реформират, ще имат по-високи заплати.

По отношение на инфлацията Даниел Лорер коментира, че нивото ѝ в България е каквото и в другите балкански страни (11-13%), а за сравнение в балтийските държави е 17-18%./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *