Заловиха над 4 тона кокаин в Италия, арестувани са двама българи

СВЯТ

Наркотикът е на стойност 240 млн. евро

Италианската полиция залови 4,3 тона кокаин, чиято пазарна стойност възлиза на 240 милиона евро, с което нанесе тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение „Клан дел голфо“, предаде Ройтерс. Сред задържаните има и двама българи – мъже на 50 и на 54 години. Те са криминално проявени. 

В ГДБОП се води съвместно разследване с полицейските власти в Италия срещу международна престъпна организация за трафик на кокаин от държави от Латинска Америка до Европа. 

Полицията заяви, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотични вещества, залавяни на Стария континент. Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на  международно разследване, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в общо шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия. У нас са претърсени три адреса в Перник. 

Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин, властите са конфискували и 1,85 милиона евро в брой.

Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга, известен с прякора Отониел.

Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета.

Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти./нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *