Борис Джонсън спечели вота на доверие

ПОЛИТИКА СВЯТ

Гласуването беше инициирано от собствената му партия

Британският премиер Борис Джонсън спечели вота на доверие, иницииран от собствената му Консервативна партия, съобщава Би Би Си. 

За оставането му на премиерския пост гласуваха 211 от членовете на Торите. Против бяха 148 от общо 359 гласували. Окончателните резултати показват, че 58,8 на сто от участвалите във вота са подкрепили Джонсън, срещу 41,2 на сто, които му нямат доверие. 

Това означава, че недоверието в настоящия премиер е доста по-ниско от това на предшественичката му Тереза Мей, която получи подкрепа от 63 процента от Торите по време на подобен вот през 2018 година. Тя подаде оставка 6 месеца след това. 

Резултатът от тайния вот обяви сър Греъм Брейди. Председателят на „Комитет 1922“ обаче заяви пред събралите се депутати: „Мога да заявя, че въпреки резултата, партията няма доверие в министър-председателя“. 

Вотът се проведе след скандала „Партигейт“, избухнал след като стана ясно, че членове на правителството и служители в офиса на Джонсън са организирали партита по време на COVID пандемията, когато подобни събирания бяха забранени в цялата страна. Наскоро разследване разкри, че премиерът лично е участвал в тези партита – нещо, което преди това отричаше. Това доведе до спад в рейтинга му. Джонсън се извини официално, но отказа да подаде оставка.

„Тази вечер Консервативната партия трябваше да вземе решение и да подкрепи Борис Джонсън. На британското общество му е писнало, омръзнало му е от министър-председателя, който обещава много, но никога не изпълнява. Писнало му е от министър-председател, който е начело на културата да лъжеш и да нарушаваш законите. Писнало му е от министър-председател, който е напълно негоден за голямата длъжност, която заема. Депутатите от консерваторите направиха своя избор тази вечер. Те пренебрегнаха британската общественост и привързаха себе си и своята партия здраво към Борис Джонсън и всичко, което той представлява”, каза Киър Стармър, лидер на лейбъристката опозиция./нова тв, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.