(Видео и снимки)Новият план за пандемията: Разделен на 4 етапа – при последния се затварят бизнеси

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПОЛИТИКА

На пресконференция в Министерски съвет премиерът Кирил Петков, посредством онлайн връзка, представи Националния оперативен план за справяне с COVID-19. На пресконференцията присъстваха още министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

Засега е ясно, че планът предвижда четири етапа с конкретни мерки на всеки един от тях, които ще са ясни предварително на хората и бизнеса, съобщава Novini.bg.

По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения стане критично ограничен. Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие, преди да бъдат налагани ограничения.

Премиерът Кирил Петков се включи чрез видеоконферентна връзка, за да представи пред медиите Националния оперативен план за справяне с COVID-19 (Булфото)

Премиерът се ангажира да бъдат положени всички усилия, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение,

Събрали сме се да представим един нов модел за управление на COVID кризата, особено на фона на новия вариант Омикрон. До този момент моделите, с които се управляваше кризата, и мерките бяха неясни и не се изпълняваха напълно. Ето защо с помощта на учени от БАН, с министър Сербезова и с министър Денков решихме да сменим този подход, заяви в началото на пресконференцията премиерът Кирил Петков.

Той допълни, че най-критичният фактор ще бъде заетостта на интензивните легла.

Нашият подход е целият модел да бъде главно функция на този фактор – заетостта на интензивните легла. Този подход прави лесно управляем процеса и хората ще могат да предвиждат какво може да се случи с техните бизнеси. На този етап още нищо няма да бъде затваряно, уточни министър-председателят.

По думите му чрез новия план вече ще могат да се правят прогнози какво се очаква да се случи в следващите пет дни по отношение на развитието на пандемията у нас.

Новият план е разделен на четири етапа.

При първият заетостта на интензивните легла е 50% – тогава се въвеждат малки мерки, но Петков не поясни точно какви.

При втория етап – 60% заетост на интензивните легла се въвеждат някои други мерки, но всички бизнеси и училища ще работят.

При трети етап – 70% заетост на интензивните легла се започва с първите по-меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават присъствено обучение.

И последният, най-тежък етап – 80% заетост на интензивните легла предвижда „симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора“, като премиерът подчерта, че това няма да важи за аптеките и хранителните магазини.

Министър-председателят представи и 10 мерки в подкрепа на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *