Съветниците абдикираха от казуса с такса смет, само 9 влязоха в зала, сесията се провали поради липса на кворум

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Липса на кворум провали насрочената насрочената за вчера извънредна сесия на общински съвет – Благоевград. Тя бе свикана от председателя Радослав Тасков, след като ексобластният управител Н. Шушков в предпоследния работен ден на 2021г. върна решенията на местния парламент за увеличение от 1.1 на 2.9 промила такса смет за живеещите в Благоевград и за намаление на промила на таксата за собствениците на имоти в селата и за бизнеса.

Случаят е прецедент в работата на ОбС – Благоевград, а най- скандалното е, че казусът, от който те абдикираха, касае данъкоплатците, които им плащат заплатите, за да защитават интересите им.


Само 9 съветници от общо 41 влязоха в 9:30 часа вчера в пленарна зала, това са председателят Р. Тасков, Калоян Ханджийски, Албина Анева, Кирил Ваклинов и само групата на ГЕРБ бе в почти пълен състав- Кирил Илиев, Красимир Роячки, Евгени Бибов, Ивайло Златанов и Давид Петров.

10 съветници са предупредили предварително, че по здравословни и лични причини няма да присъстват на вчерашната сесия. Това са д-р Пандев, Веселин Христов и Гергана Янчева от БСП, д-р Таксовски, Захарин Хаджийски и Славка Гелишева от Местна коалиция ЕНП, Георги Корчев, Валентина Шаркова и Васил Миладинов от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, и тримата под карантина, и д-р Янкулски.


Въпреки толеранса от 15-тина минути, даден от Р. Тасков, останалите 22-ма общински съветници не дойдоха и председателят Р. Тасков, че не може да открие заседанието и следващата сесия според утвърдения график ще е в края на януари.
„Очаквах, че ОбС няма да е в пълен състав заради разпространението на Ковид-19, няколко колеги се обадиха, че ще отсъстват по здравословни причини , но не очаквах, че няма да имаме кворум“, заяви за „Струма“ председателят на ОбС.


Публикуваме и списъка с имената на 22-мата съветници, които не дойдоха на извънредното заседание на ОбС , без да предупредят, че имат основателна причина да не се явят на работа.

Това са групата на Местна коалиция „Партия на зелените“ в състав: Цветозар Балабанов, Соня Ставрева, Лилия Иванова и Милена Камбурова; групата на ДПС: Исмет Узунов, Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов; групата на ПП „Глас народен“: Ясен Неделчев, Асен Кайнакчиев; групата на ПП ВМРО: Иван Ризов, Мария Гошева; групата на ПП БЗНС: Любомира Хамбарджийска, Благовест Стоицов; групата на БСП: Иван Станчев и отлюспеният Бисер Стойчев; групата на ДБО- Мирослав Чолев; групата на Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“- Съби Дашев; групата на Коалиция ЕНП-Анна Мазурска; от групата на ГЕРБ отсъстваше само Йосиф Кочев; ПП Съюза на свободните демократи – Георги Иванов; Местна коалиция ПП „Обединени социалисти“- Христо Ковачки и независимият Валери Манов.


Трима граждани са подали заявления с искане да се изкажат на извънредната сесия по темата за промяна на размера на такса смет – бизнесменът Димитър Урдев и бившият журналист Георги Бузов, които дойдоха за заседанието, и областният координатор на ПП „Продължаваме промяната“ Стоян Мавродиев, който обаче не бе в залата.


Любопитно е, че няколко общински съветници бяха оставили колите си още сутринта на паркинга при РЗИ, но самите не влязоха в пленарна зала да работят, въпреки, че за това ползват пропуски за безплатно паркиране.


„Имам здравословен проблем и си правя изследвания, до сега нямам нито едно отсъствие от заседание на комисия или сесия и смятам, че е въпрос на личен избор дали да отида , или не на извънредно заседание на ОбС“, обясни отсъствието си от сесията Бисер Стойчев в отговор на въпрос за паркирания зад театъра мерцедес, с който той обикновено се придвижва.


„Възмутена съм от това, че колегите ми общински съветници избягаха от отговорност пред избирателите, относно решаването на размера на такса смет“, коментира А. Анева. „За мен това е липса на позиция и не мога да обясня поведението на всички, които не са болни и отсъстваха без уважителна причина. Такъв случай в историята на ОбС сме имали само веднъж преди години, но бе във връзка с избор на председател и не касаеше толкова съществен за всички благоевградчани въпрос, като какви данъци и такси ще плащаме. На миналото заседание гласувах „въздържал се“, сега щях да гласувам „против“ , ако болшинството колеги в ОбС не бяха показали, че не се интересуват от съдбата на избирателите си“, заяви А. Анева.


Като юрист тя обясни, че липсата на кворум на извънредната сесия вкарва в съда върнатото решение на ОбС. „Следва да го направи областният управител и съдът да се произнесе по законосъобразността на взетото в края на декември решение на ОбС. Дали новият областен управител Сарандев ще го направи, предстои да разберем“, отбеляза съветничката.


Репортер на „Струма“ се свърза с новия губернатор В. Сарандев и той бе категоричен: „Чакам писмото от ОбС- Благоевград след проваленото вчера заседание заради липса на кворум и веднага вкарвам казуса за таксата смет в Административния съд със същите мотиви, с които го върна предшественикът ми Н. Шушков.

Решението дали благоевградчани ще плащат повишените такси смет вече е в ръцете на магистратите…“. / в. Струма сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *