Сянката на плажа на двойна цена

България ДРУГИ ЛЮБОПИТНО

Средно 25 лева на ден ще струва комплект чадър с два шезлонга

Два пъти по-скъпо ще струва сянката на плажа на родното море през това лято в сравнение с миналото. Причината е, че държавата няма да намали наполовина концесионната такса за стопаните на ивиците, както беше през последните две години заради пандемията от коронавирус. В резултат на по-ниските цени на чадъри и шезлонги, както и на трудностите за пътуване извън страната, курортите ни през лятото на 2020 г. и 2021 г. бяха пълни с български туристи, а малки населени места като Царево отбелязаха рекорден ръст в броя на гостите.

През това лято обаче български и чужди туристи, които не са резервирали хотел със собствен плаж или предплатена част от ивицата, ще трябва да дадат средно между 20 лв. и 30 лв. на ден за чадър и два шезлонга по родните плажове.

Плажните принадлежности ще се ползват от туристите по цени от 2019 г., а на места дори по-високи, тъй като част от концесионните договори са изтекли и са преподписани с нови стопани или при нови условия.

“Труд” потърси информация от Министерство на туризма за това какви ще са цените на чадърите и шезлонгите през това лято, предвид че сезонът вече започва, а картата на сайта на ведомството със стойностите на плажните принадлежности показва старата информация от 2021 г., която може да подведе потребителите. Но от ведомството любезно ни препратиха към сайта си, на който са публикувани концесионните договори с всеки от близо стотината избрани стопани на плажовете, за да им свършим работата и да им систематизираме информацията. Ведомството щяло да разбере колко струват плажните принадлежности, след като прати проверки на място, за да видят какво са написали на информационните си табели концесионерите. Тоест след като чиновниците, работещи в министерството бъдат, командировани на място в летните ни курорти в разгара на сезона, а не преди него, за да разберат, това, което “Труд” и читатели му трябва да открият ровейки се в стотици документи.

За да ги улесним, събрахме информация за цените през тази година на част от плажовете в страната.

Вече е ясно, че гостите на Албена ще плащат 7 пъти повече спрямо предходното лято за сянка в курорта. През 2020 г. и 2021 г. курортът беше намалил цените на чадърите и шезлонгите на левче. Така комплектът излизаше 3 лв. Ниската цена и широката поддържана ивица станаха причина за наплив от туристи от околните населени места и оплаквания от туристите, платили пакети в 4 и 5-звездни хотели, но неуспяващи да си намерят място в близост до брега на морето. През това лято обаче почиващите, които не са настанени в комплекса с пакет, който включва предплатена сянка, ще трябва да броят по 21 лв. на ден за комплект за двама – по 7 лева за чадър и още толкова за шезлонг.

Въпреки че през последните две години имаше и няколко напълно безплатни плажа, повечето искаха от туристи суми между 3 и 10 лв. за всяка от плажните принадлежности или от 9 до 30 лв. за комплект, като най-масово сянката излизаше около 15 лв. за комплект. Сега, при двойните цени, туристите ще трябва да плащат средно около 20-30 лв., за да се излежават и събират тен в близост до морските вълни. А на места цените ще са още по-високи – близо 60 лв. за комплект. Или колкото е нощувката в по-нискокатегорийните места за настаняване в родните курорти.

Таван до 30 на сто за печалбата на стопаните на ивиците

Хотелиерите поискаха промяна на модела

Хотелите наемат части от брега

От бизнеса настояват да се сложи таван на печалбата на концесионерите до 30 на сто.

Да бъде променен концесионният модел, така че да гарантира по-евтини и достъпни шезлонги за туристите, поискаха още в навечерието на сезона от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Туристите пристигат у нас основно заради морето, затова и стойността на чадърите и шезлонгите са част от стойността на продукта. Ако институциите не намерят начин да регулират тези процеси, ние ставаме изключително неконкуретни, включително и на съседните ни дестинации като Турция и Гърция, подчертаха от организацията.

Хотелиерите поискаха държавата да наложи таван на печалбата на концесионерите и те да не могат да отдават чадърите и шезлонгите с повече от 20-30 на сто марж спрямо концесионната такса. От организацията посочиха, че има два вида цени – за крайни потребители и тези, на които стопаните на ивиците преотдават части от плажа, за да могат хотелиерите да ги предлагат в пакетите за туристите си.

През лятото по-голяма част от ивиците в националните курорти като Златни пясъци и Слънчев бряг се откупува още преди началото на сезона от местата за настаняване и се предлага безплатно на гостите им. Така каквито и цени да са посочени за крайните потребители, те не са реалните, защото реално чадърите и шезлонгите са продадени още преди старта на лятото и са заети за гостите на хотелите. Хотелиерите плащат средно по 1500 лв. за комплект на сезон и по 1000 лв. за паркомясто, което надува цените за настаняване по морето, защото се включват в крайната цена на офертите.

По Северното Черноморие

Варненските градски плажове са най-евтини

Чадърите и шезлонгите са от 5 лв. до 15 лв.

Най-евтина е сянката на градските плажове във Варна – по 5 лв.

Евтината сянка от двете минали пандемични години влиза в историята, а този сезон по Северното Черноморие цените на чадърите и шезлонгите варират от 5 лв. до 15 лв. Най-евтини те са на градските ивици във Варна, които отвориха първи на 24 май. Цената от 5 лв. за брой е закована от години и не бе променяна и в кризисните години, но сега разстоянието между чадърите вече не е така голямо.

С лев по-скъпо се предлагат плажните принадлежности на централния плаж в Каварна, а в Балчик са по 8 лв. С 1 лв. по-евтини са в Албена, където предишните две години сянката беше само левче и през уикендите КПП-тата на курорта бяха буквално затапени от автомобили.

В курортите край Варна плажовете официално отвориха на 1 юни с осигурена медицинска помощ и спасители. На Св. Св. Константин и Елена концесионерът връща старите цени от 10 лв. за чадър и шезлонг, които миналото лято бяха наполовина. На Златни пясъци цените са по 12 лв., а за шалтета по желание се доплащат 3 лв. “Две години поддържахме нереални цени от 6 лв. и 2 лв. Инфлационният индекс се отразява на таксата, но не и на цената на плажните принадлежности. Надяваме се на добър сезон с повече румънци и уикенд туристи”, коментира Борис Киров, представител на концесионера.

По-скъпа сянка от тази на Златни пясъци ще предлага това лято южният плаж на Бяла. Там чадър и шезлонг са по 15 лв., а на централния – по 10 лв. Другите ивици в най-южната варненска община засега са неохраняеми. В началото на сезона 46 са общо плажовете без стопани във Варненска и Добричка области. Сред тях са градските в Шабла и Дуранкулак, плажът на залива Болата и огромната ивица на Камчия. За най-посещаваните се очаква държавните институции да осигурят спасители за юли и август.

Албена въведе летни тарифи

Такса за паркиране от 5 лв. до 20 лв. за денонощие

Нови цени за престой на автомобили и мотоциклети в Албена влязоха в сила от 1 юни. До края на септември тарифите са от 5 лв. до 20 лв. за денонощие. Най-евтино е паркирането на Автогарата, а най-скъпо – на т. нар. зелени паркинги край хотелите до плажа. За сините, които са основно в парковата зона, цената е 10 лв. за 24 ч. престой, а за всички влизащи в комплекса има 30-минутен гратисен период.

Таксата се плаща на автомати в брой или с банкова карта, на рецепциите на хотелите или чрез мобилен телефон, тъй като на входната бариера всеки водач получава билет с точния час на влизане и индивидуален QR код.

Транспортът в Албена и това лято ще се поддържа от електрически автобуси по две основни линии. Гостите могат да ползват още велосипеди, рикши, колички за голф или открития ескалатор, който свързва парковата зона с плажа, съобщиха от курортния комплекс.

Пакетът в Крайморие е 20 лева

В Бургас струват 3,60 лева

От 27 лв. до 30 лв. плащат на Слънчака

3,60 лв. ще струва чадър с два шезлонга на плажа в Бургас.

На градския плаж в Бургас – Северния, който през последните две години беше безплатен, туристите ще плащат по 3,60 лв. за комплект от чадър и два шезлонга, тъй като всяка от принадлежностите струва 1,20 лв.

В района едни от най-високите цени ще са на Слънчев бряг. На Северния плаж почиващите ще плащат по 9 лв. за шезлонг и още толкова за чадър или общо 27 лв. за комплект, а на Централния и Южния цените на принадлежностите са по 10 лв. или 30 лв. за комплект. Тези цени са двойно по-високи спрямо миналата година.

На плажовете “Смокиня” и “Каваци” ще има разлика между цената на чадъра и на шезлонга. Сянката ще струва 6 лв., а лежанките – по 7 лв. броя. Или общо 20 лв. за комплекта. В Крайморие чадърите тази година са на цена 8 лв., а шезлонгите са по 6 лв. Комплектът от чадър с два шезлонга ще се предлага с отстъпка срещу 20 лв. общо.

На централния плаж в Обзор чадърите и шезлонгите са по 7 лв., а на Обзор-Юг по 3 лв.

Позиция на Министерство на туризма:

Търсете си сами информация за чадърите

Ще кажат колко струват след проверки на място

На сайта на Министерството на туризма стоят стари цени на чадъри и шезлонги.

Основната роля на Министерство на туризма е провеждането на законосъобразна и целесъобразна политика по управление на морските плажове – като обекти изключителна държавна собственост, които могат да се поддържат и управляват чрез възлагане на концесия или отдаване под наем, посредством сключване на концесионни или наемни договори.

Информацията за цените на предлаганите плажни принадлежности (чадъри и шезлонги) се съдържа в сключените концесионни договори, публикувани в Националния концесионен регистър (НКР), на интернет адрес https://nkr.government.bg/, гласи отговор на министерството на поставени от “Труд” въпроси.

Следва да се има предвид, че цените на предлаганите плажни принадлежности, записани в съответния концесионен договор, не могат да се увеличават за срока на договора за концесия. Ползването на чадър и/или шезлонг не се обвързва със задължително ползване на други услуги на обекта на концесия. Избор и право на всеки концесионер е да предоставя цена, която е конкурентна, но негово задължение е да не превишава пределната цена, заложена в концесионния договор.

Министерство на туризма ежегодно съблюдава през летния сезон да не бъдат превишавани пределните цени на плажните принадлежности за всеки морски плаж със сключен концесионен договор. През съответния летен сезон, след всяка проверка на място на морските плажове от длъжностни лица от Министерство на туризма, на официалната интернет страница на Министерството на туризма, в раздел “Обяви и търгове”, поддиректория “Концесии и наеми на плажове”, рубрика “Цени на плажни принадлежности”, се публикува актуална информация с предлаганите цени на плажните принадлежности (чадъри и шезлонги) от страна на концесионерите и наемателите на морски плажове./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *