Осъдена бивша румънска министърка обяви България за най-сигурното място за нея

България

Румъния е изпратила редица нови документи по делото за екстрадиция на бившия румънски министър Елена Удря. Това стана ясно на заседанието на Софийския апелативен съд, който решава дали да предаде чужденката на Румъния в процедура по екстрадиция.

48-годишната Елена Удря беше обявена за международно издирване, за да бъде екстрадирана обратно в Румъния за изпълнение на влязла в сила присъда от шест години затвор за получен подкуп. Тя бе задържана на граничния контролно-пропускателен пункт „Кулата“ на 7 април при опит да напусне България.

В България са постъпили документи от Конституционния, от апелативния съд в Румъния, както и от още от няколко румънски съдилища, от съда на ЕС в Люксембург. Последното е във връзка със съдебна практика по отношение предаване на лица от една в друга държава, информира БТА. Защитата цитира решение на съд в Белгия, който е отказал да предаде на Букурещ друг румънски гражданин, заради условията в затворите.

До следващото заседание всички документи трябва да бъдат преведени на български.

Защитата поиска Удря да бъде освободена от ареста. Според адв. Христо Ботев няма основания да се смята, че тя може да се укрие или да извърши друго престъпление. На 5 юни изтичат два месеца от ареста ѝ. Удря е една от най-дълго престоялите в ареста по такова производство. Тя си е наела апартамент в центъра на Благоевград и е съгласна да бъде с електронна гривна, каза Ботев.

През сълзи Удря каза, че не може да вижда детето си вече два месеца. Няма да си тръгна от България. Тази държава е най-сигурното място за мен, посочи тя.

В крайна сметка съдът не пусна Удря от ареста. На 8 юни е следващото заседание по казуса./trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *