„Булгаргаз” предлага по-ниска цена на газа за юни

България ПОЛИТИКА

„Булгаргаз” предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди цена на природния газ за юни от 141,28 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това става ясно от заявлението на обществения доставчик на природен газ в България, внесено в КЕВР на 31 май. Предложената цена е с 12,88% по-ниска спрямо утвърдената от регулатора цена за месец май от 162,17 лв. за мегаватчас.

Предложението е съобразено с договорите, по които дружеството ще купува природен газ през юни. Отчита се и фактът, че руската компания „Газпром експорт” спря доставките за България по дългосрочния договор от 27 април. В заявлението се припомня, че „Булгаргаз” на 17 септември 2021 г. удължи за трети път временния период за доставка на азерски газ на временна точка Неа Месемврия (Гърция).

Количеството газ, което ще бъде доставяно на тази точка на доставка, не се посочва. В заявлението се отчитат и цените на алтернативните горива, които са в основата на цената на природния газ. Към доставната цена „Булгаргаз” ще заплаща договорените количества газ, съгласно договора и допълнителни разходи през временния период на доставка на газа на Неа Месемврия, вместо на изходна точка Комотини.

Предстои заявлението и приложените документи да бъдат обсъдени от експертите на КЕВР./нова.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *