.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
27.11.2012 20:36

Коментари 3 / Видяна 2647

Бизнесмени от Благоевград и специалисти умуваха как да ограничат сивия сектор

Как ефективно да се ограничи сивия сектор дискутираха в Благоевград представители на бизнеса и членове на ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Представени бяха резултатите по приключилото в началото на този месец социологическо проучване по проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, според което се отчитат първите положителни резултати от предприетите мерки през последните три години за премахване на сивия сектор.

 „Това са бавни процеси. По-важното е, че настъпват промените, а не с каква скорост. Индексът на светлата икономика преди 2 години беше 62 единици, а светлите практики понастоящем са се покачили с 6-7 пункта”, каза Никола Зикатанов – заместник-председател на УС на АИКБ.

Очакванията са следващите 10-15 години да се предприемат активни мерки за ограничаването на сивата икономика. Проблем при ограничаването на сивия сектор се оказва широко разпространената готовност за работа без договор, работа на договори с фиктивни клаузи и полагането на труд без осигуровки. Социологическото проучване обаче показва, че се отбелязва известен напредък в решаването на този проблем чрез редица мерки, предприети  чрез нормативни актове. От бизнеса отчитат засилената роля на техни организации за ограничаване на сивия сектор.

„Ролята на АИКБ се увеличава по последните преброявания. Това ни дава основание да считаме, че ние имаме своя принос”, каза Зикатанов.

Като основен проблем за решаване в бъдеще бяха отчетени високата търпимост към сивата икономика и ниската образованост на младите хора към това какво е държавата и как тя функционира. 

Автор: Десислава Велкова, E79 News
Тагове:

Коментари: