23 Април 2019 1 EUR = 1.9558 BGN 1 USD = 1.7385 BGN 1 GBP = 2.2619 BGN
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
10.01.2012 20:34

Коментари 0 / Видяна 2708

Кметът на Банско Георги Икономов подкрепи промените в Закона за горите

Промените в Закона за горите, улесняващи строителството на ски съоръжения, влизат на първо четене в парламента следващата сряда, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той участва в общественото обсъждане за проекта в комисията по земеделие и гори, където сблъскаха становища управляващи, опозиция и природозащитници, предаде БТА, цитирана от Дир.бг.

В края на миналата година кабинетът прие на последното си заседание поправките в закона, с които освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, ще се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове. Законът предвижда да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски - писти.

Заради предлаганите промени партия "Зелените" поиска оставката на Найденов.

Днес той обясни, че със закона трябва се да стигне до консенсус, който да отговори на обществения интерес по отношение на ползването на горите. "Горите не са само за това да бъдат на 100% опазени в този вид, в който са, забранявайки нормалния достъп на хората до тях и практикуването на зимни спортове", коментира министърът.

Найденов каза, че трябва да се даде необходимата гаранция, че зад добрите идеи за развиване на инфраструктурата в горите няма да се стигне до нарушаване на екологичното равновесие или неправомерно изсичане на гори.

Според него предложението може да претърпи някаква промяна, но окончателното му приемане в Народното събрание е задължително.

Той съпостави някои данни, според които в Австрия има 3000 км ски съоръжения, в Италия - около 2000 км, Чехия - около 800 км, Словения - около 500 км, в Румъния близо 200 км, в България те са едва 94 км ски съоръжения.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова бе категорична, че проектът за всяко едно ново съоръжение ще минава задължително през екологична оценка и България спазва стриктно екологичното законодателство. Според нея статистиката показва увеличение на площта на горите и няма никаква опасност за тяхното намаляване и изчезване.

Кметът на община Банско Георги Икономов очаквано подкрепи текста в новия закон и приветства всяка стъпка за стимулиране на ски спорта в България и превръщането й в истинска ски дестинация. По думите му нищо в изграждането на допълнителните ски зони не застрашава природата.

Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България, благодари на авторите на поправките и изпреварващия ход на държавната администрация. "Не може 10-15% от хората и популизмът да спъват развитието на туризма и перспективите на страната ни", коментира той.

Одобрение към проектозакона изразиха и от ски федерацията. Според тях България чувствително изостава от държави като Словакия, Чехия и Румъния, които са с много по-слаб природен потенциал и ресурси за развитие на зимен туризъм.

Категорично против текстовете в проектозакона се обяви опозицията, определяйки го като лобистки. Към това мнение се присъединиха и представителите на различните екологични и природозащитни организации. "Нека първо да създадем условия за децата в училищата, а след това да подкрепяме офшорките и държавната подкрепа за частния бизнес", апелира Андрей Ковачев, зам.-председател на "Зелените".

Според еколозите облекчаването на режима за строителство на влекове, както и толерирането на дружеството "Витоша-ски", което спря съоръженията, е скрита проява на нерегламентирана държавна помощ и поправките в проектозаконът спестяват милиони левове на офшорни оператори в ски туризма.

Природозащитници смятат, че след законовите промени изсечените и застроени с лифтове терени ще продължат да се водят гори "на хартия".

Още вчера Българската асоциация за алтернативен туризъм се обяви против законовите промени. Основните притеснения са свързани с това, че ще се презастроят планинските курорти и за сметка на зимния туризъм ще пострада летният туризъм. 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 23.04.2019

1 USD =1.74 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.26 BGN

10 CNY =2.59 BGN

1 CHF =1.72 BGN

100 JPY =1.55 BGN