28 Януари 2022
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.01.2022 12:12

Коментари 0 / Видяна 4496

Първа среща на кмета Илко Стоянов с директорите на учебните заведения в града! Община Благоевград търси начин парите от наемите на физкултурни салони, помещения… да остават в училищата

 

Кметът Илко Стоянов покани завчера на среща директорите на училищата в Благоевград. Това става 6 месеца след встъпването му в длъжност. На поканата на управника откликнаха всичките 17 ръководители на учебни заведения в града, които дойдоха в зала 5 на общината.

 

„Тази среща е малко позакъсняла, но важното е, че всеки един от вас си гледа задачките, имате идеи и от наша страна може да разчитате на пълно съдействие. Образованието е един от ресорите, които имаме амбицията да разработваме доста сериозно.

 

Това не става от днес за утре, но като си сложим точни и ясни цели, считам, че образованието, и то не само това в университетите, а в училищата, е едно от богатствата на Благоевград”, заяви Ил. Стоянов и приветства директорите с „Добре дошли”.

 

За да бъдат подготвени, кметът и екипът му – в лицето на Симона Митова и Ваня Алексиева от отдел „Образование”, както и финансистът Стояна Иванова, директорите бяха помолени да оформят и отправят предварителни въпроси, за които трябват бързи решения. В същото време градоначалникът изрази готовност да отговаря на директни питания и призова присъстващите да се чувстват свободни.

 

Като най-наболяла бе определена темата за средствата от наемите в училищата. Както е известно, с решение на Общински съвет е регламентирано училищата да получават средствата от отдаването под наем на обекти, които са публична общинска собственост.

 

Toeст общината сключва договори с фирми, частни клубове, ползващи физкултурните салони, будки, училищни столове… и в края на годината превежда парите от наемите на съответната образователна институция. Тази практика бе прекратена преди години.

 

На 3 ноември по молба на директори репортер на „Струма” отправи въпрос: „Смята ли и кога настоящото ръководство на община Благоевград да започне да връща на училищата постъпващите пари от наеми на физкултурни салони, помещения…?”. От разясненията на Стояна Иванова стана ясно, че този въпрос е многократно дискутиран.

 

Предишни години е имало ред и решение на Общинския съвет, с което средствата са възстановявани. „Но откакто влезе в сила Законът за държавните помощи, спряхме да ги възстановяваме, тъй като това се оказа държавна помощ за общината. Оттогава насам търсим някакви варианти, от които и вие да сте удовлетворени, а и съответно общината да не бъде санкционирана”, обясни началникът на отдел „Финанси и бюджет” и заяви, че според последното становище на Сметната палат наеми няма да бъдат възстановявани. Чрез промяна на нормативна уредба и гласуване на Общинския съвет кметът обаче ще предостави възможност на училищата да събират наемите под формите на такси. Това според Ст. Иванова е най-добрият и удачен вариант, за да не се плащат данъци от наемите, а и да не бъде санкционирана общината.

 

По отношенията и исканията за обновяване на материални бази се разбра, че всички постъпили предложения са включени в инвестиционната програма на общината. Проблемът обаче е, че държавният бюджет е все още проект и в общината не знаят каква ще им е субсидията. Затова не могат да „ударят чертата” и да кажат кои искания ще удовлетворят.

 

„Идеята е точно това – да не си говорим празни приказки, а да изчакаме Закона за държавния бюджет, за да знаем какво правим оттук нататък. Това важи за всеки един сектор”, подчерта кметът. Той се ангажира представители на общината, включително и на строителния отдел, да подпомагат училищата при изготвянето на количествено-стойностни сметки за ремонтни и изкопни дейности.

 

Вторият постъпил въпрос бе за бездомните кучета, за което Ил. Стоянов призна, че е голям проблем и много кметове не можели да се справят сами, затова търсили помощ от държавата. Управникът обаче бе категоричен, че не може да се разчита само на държавата, затова от общината ще реагират според ситуацията и ще разрешават всеки случай индивидуално.

 

„По отношение на извеждането на кучетата училищата даже са по-голям приоритет от центъра”, изтъкна кметът.

Директорът на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов коментира, че освен с бездомни има проблем и с домашни кучетата, пускани от стопаните им да се разхождат безконтролно в зелените площи /прилежащите територии/ на училището.

Градоначалникът акцентира, че местната изпълнителна власт има механизми и чрез общинския инспекторат ще санкционира недобросъвестните стопани на кучета, което е и една от мерките за намаляване на популацията.

 

По предложение на директора на 7-о СУ д-р Лилия Стоянова бе обсъден въпросът за актуализирането на сайта на общината, така че в раздел образование да има линк към всяко едно от училищата и така интересуващите се да черпят информация.

Ил. Стоянов сподели, че според неговите прогнози „колелата ще се завъртят” след май месец и държавата практически ще заработи, а времето дотогава трябва да бъде използвано за „изчистването”, набелязване на задачи и, по думите му – рестартирането на Благоевград.

 

В хода на разговора той не пропусна да спомене и проекта на стойност 29 млн. лв. за цялостното обновяване на Аквапарка и Бачиново, и превръщането на града в атрактивна туристическа дестинация. Във връзка с това Ил. Стоянов конкретизира, че таблата с визуализацията ще бъдат изложени пред зала „22 септември” след 15 януари, и призова директорите да кажат за това на учителите и учениците.

 

„Учениците, особено в 8, 9 и 10 клас, четат и знаят много. Така че след събота могат да идват, да пишат идеите си на листчета. След това предложенията ще бъдат обобщени и ще се изготви задание”, каза кметът.

 

Сред поставените въпроси от директора на Благоевградската професионална гимназия Антон Драгоев бе този, че вече 5 години водят борба за изграждане на пешеходна пътека. И въпреки че са сигнализирали всички институции, „зебра” на ул. „Иван Михайлов” пред училището така и не се обособява, а самото пресичане застрашава живота и здравето на учениците.

Ил. Стоянов бе на мнение, че след като на бул. „Джеймс Баучер” има пешеходни пътеки през 5 метра, не вижда проблем да се направи такава и пред БПГ.

 

Той коментира, че малко преди да се случи трагедията с македонския автобус, е прекратил процедура за обновяване на маркировката в града. Причината е, че тя не се изграждала качествено, а специално около училищата трябвало да е със специална боя и технология.

 

Изразявайки радостта си, че на едно място съжителстват детската градина, училище и колеж, директорът на СУИЧЕ д-р Светлин Абаджиев поиска етаж от бившето Първо ОУ, където да се изградят специализирани кабинети и да се разшири материалната база на ръководеното от него училище.

 

Автор: в. Струма, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN