29 Ноември 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.11.2021 17:02

Коментари 1 / Видяна 492

Учени от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Българската академия на науките провеждат иновативни изследвания с роботи-асистенти в логопедичната практика

 

В рамките на три дни в Центъра по логопедия към Факултета "Обществено здраве, здравни грижи и спорт" на ЮЗУ "Неофит Рилски" се провеждат иновативни научни изследвания за приложение на хуманоидни и полухуманоидни роботи в логопедичната практика при деца с комуникативни нарушения.

 

Изследванията се осъществяват от гл. ас. д-р Анна Андреева и доц. д-р Миглена Симонска от Югозападния университет "Неофит Рилски", и проф. д-р Анна Лекова и проф. д-р Таньо Танев от Българската академия на науките.

 

Целта им е да се проучи потенциала на използване на роботите като асистенти на логопеда в процеса на терапия за подпомагане на езиковото и говорното развитие на децата с комуникативни нарушения.

 

В експеримента ще участват седемнадесет деца на възраст от 3 до 11 години.

 

Интерактивните сесии с роботите ще се провеждат за период от шест месеца като различните сценарии се подготвят под формата на игри и са съобразени с индивидуалните потребности на участниците и методите за логопедични интервенции.

 

Емоционалното общуване с роботите мотивира децата да участват активно в терапевтичната сесия и също така допринася за развитието на техните социални умения.

 

Подпомагайки уменията на децата да общуват се подобрява тяхното качество на живот.

 

Научните изследвания са в рамките на европейски проект по програма "Хоризонт 2020", занимаващ се с асистивни роботизирани технологии за подобряване на езиково-говорните умения при деца с комуникативните нарушения и проект Център за компетентност "Интелигентни мехатронни и еко- и енергоспестяващи системи" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 

 

E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

?, 25.11.2021 17:53

Учени? В ЮЗУ?

1
 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN