26 Октомври 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.09.2021 14:14

Коментари 1 / Видяна 2094

Министър Петков: Университетите в Благоевград са съкровище, което може да се използва не само като академична, но и като икономическа стратегия

 

Изненадващо днес в Благоевград бе служебният министър на икономиката Кирил Петков, а целта на визитата му бе да проведе работна среща с кмета на Община Благоевград Илко Стоянов и с представители, преподаватели, настоящи и бивши възпитаници на Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американския университет.

 

Кметът Илко Стоянов каза пред журналисти, че самата среща се е получила много добре и че същата ще даде възможност за развитието на Благоевград и идеите, предвидени в Плана за развитие на България.

 

Министър Петков, който преди година и половина за последно е бил в Благоевград в ролята на лектор сподели, че невероятно съкровище за града са двата университета в него и че същите могат да се използват не само като академична, но и като икономическа стратегия.

 

„Ако вземем само всички хора, завършили АУБ, които са част от някакви индустрии, то те могат да са идеалните хора, които да рекламират общината и да привличат инвеститори“, каза още той.

 

Служебният министър посочи, че с кметът Илко Стоянов са коментирали създаването на икономически борд, който да включва собствениците на големите бизнеси и университетите, които от своя страна да предоставят възможност на студентите да разработват свои икономически стратегии.

 

Според него ако се използва тази енергия, то Благоевград може много бързо да набере сериозна преднина, що се касае до икономическо развитие.

 

„Обсъдихме Плана за възстановяване, където всички общини, на конкурентен принцип, могат да се състезават за проекти. Ако общината застане напред с младите хора, с ВУЗ-овете, с „Общини без корупция“, с бизнеса – Благоевград ще бъде икономически пример за България“, подчерта Петков.

 

Той обеща да проведе разговор с Българската банка за развитие (ББР), ако се организира състезание за студентите, предлагащи икономически стратегии, държавата да участва в наградния фонд. „Тази стъпка не е предизборна. Във всяка община конкурентно предимство. Звучат като общи добри приказки, но всеки от участниците обеща нещо да направи,“, уточни той.  

E79 News
Тагове:

Коментари:

Авакум Захов, 14.09.2021 15:45

Изтървал е третия "университет" - за ритнитопковци. Те, заедон с малоумниците от ЮЗУ-то, са перфектни бъдещи управници на територията България!

1
 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN