.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.04.2021 20:34

Коментари 0 / Видяна 2814

Учениците отново в клас от понеделник, заведенията ще работят и на закрито

Още по темата: Не се обмисля изтегляне на ваксината на AstraZeneca ЕК: Удостоверенията за COVID-19 няма да включват данни от бързи тестове Коронавирусът ще стане сезонно заболяване Ангелов обяви решението за ваксинираните с AstraZeneca В България пристигнаха нови доставки от ваксините на Pfizer и AstraZeneca В края на октомври е възможен колективен имунитет Не се очаква четвърта вълна на COVID-19 в големите градове Малко заразени с ковид, над 3 пъти повече са излекуваните Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение Проф.Радка Аргирова: Ще има пик на заразени около Великден

Разхлабват част от мерките за борба с пандемията у нас. Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед за това.

 

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

 

учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

 

учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

 

учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;


 учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график:


от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас;


от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

 

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

 

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.


От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

 

Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6:00 и 23:00 часа.


От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

 

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

 

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

 

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.  

 

 

Заповедта може да видите ТУК

E79 News
Тагове:

Коментари: