.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.04.2021 16:08

Коментари 0 / Видяна 1590

Ваксините в Благоевградско намаляват, джипитата се надяват топлото време да спре коронавируса

Още по темата: Не се обмисля изтегляне на ваксината на AstraZeneca ЕК: Удостоверенията за COVID-19 няма да включват данни от бързи тестове Коронавирусът ще стане сезонно заболяване Ангелов обяви решението за ваксинираните с AstraZeneca В България пристигнаха нови доставки от ваксините на Pfizer и AstraZeneca В края на октомври е възможен колективен имунитет Не се очаква четвърта вълна на COVID-19 в големите градове Малко заразени с ковид, над 3 пъти повече са излекуваните Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение Проф.Радка Аргирова: Ще има пик на заразени около Великден

 

Пресата над болниците в Пиринско в третата вълна на коронавируса се затяга. Ковидните отделения са пълни, като хоспитализираните само в МБАЛ – Благоевград са 140, няма нито едно свободно легло и в реанимация.

 

Според болничния директор д-р Огнян Митев макар ситуацията да е тежка, пациенти не се връщат.

 

Като резервен вариант за разкриване на допълнителни легла остава отделението по гастроентерология.

 

Хирургичното отделение, което  преди два дни трябваше да започне прием и на спешни пациенти без Ковид-19, е пълно с 21 болни от коронавирус.

 

Поради тази причина се наложи директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов да измени заповедта си и вместо от 6 април нареди пациентите със спешни хирургични заболявания да се приемат от 12 април в  МБАЛ – Благоевград. Дотогава те ще  бъдат поемани от хирурзите в частната болница ПУЛС, в която също са разкрити близо 80 ковидни легла.

 

 Припомняме, че приемът на спешните хирургични пациенти без Ковид-19 се осъществява на ротационен принцип между двете болници на 2 седмици, след постигната договорка с директора на РЗИ

 

Поради това в част от хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград бе обособена зона „чиста от Ковид“, а в другата продължи приемът на болни с усложнения от опасния вирус.

 

С цел подобряване на лечението предстои да бъдат обсъдени европейските и световните практики в терапията на Ковид-19 и евентуално приемане на единен протокол, който да се прилага от лекарите в МБАЛ – Благоевград.

 

Иначе ситуацията в болниците е тежка от близо месец и като че ли не се вижда краят, тъй като разпространението на заразата в областта не утихва, напротив  поддържат се постоянни нива от 150-160 нови случая на заразени на денонощие.

 

Личните лекари продължават да са в очакване на повече количества от РНК ваксините на „Пфайзер” и „Модерна“ за имунизация, тъй като интересът на пациентите към „АстраЗенека“ е силно занижен.

 

Преди два дни в РЗИ – Благоевград са доставени ограничени количества от американските ваксини, които са насочени към имунизационните кабинети. Надеждата е, че до края на месеца ситуацията с доставката на ваксини ще се промени, както и че със затопляне на времето вирусът ще отслабне, заяви общопрактикуващият лекар д-р Дафина Тачова.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари: