.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.04.2021 13:53

Коментари 0 / Видяна 2564

Започна се! РИК - Благоевград и Прокуратурата работят по сигнали за купуване на гласове

 

Както Ви съобщихме от Е-79 нюзпо-рано днес, изборният ден в Благоевград и региона започна сравнително нормално, като в първите три час от началото му, нямаше никакви сигнали за нередности.


Не такава е картината по данни към 13.00 часа. Вече има два сигнала за купуване на гласове от селата Мосомище и Господинци. Сигнализирано е, че се плаща на избиратели да гласуват за водеща политическа сила. Сигналите се проверяват от РИК и Прокуратурата.


От други три села в Благоевградска област има сигнали за това, че кметовете на населените места агитират за определени политически партии и личности. Става дума за селата Дебрене, общ. Сандански, село Годлево, общ. Разлог и село Марикостиново, общ. Петрич.

 

Сигналът от село Годлево вече е проверен, като според председателят на Секционната избирателна комисия, подадената информация не кореспондира с истината. Другите два сигнала се проверяват в момента.


Също водеща политическа сила у нас е подала сигнал за това, че в секция № 38 членове на СИК са в съвместно съжителство, като според правилата същите нямат право да са в една комисия. Подобен сигнал има и от село Плетена, общ. Сатовча, където е установено, че общински съветник е член на СИК, което е против правилата.


Сигнал е подаден и във връзка със секция в село Баня. Политическата партия, сезирала РИК – Благоевград, твърди, че служител на МВР, който има ангажимент по охраняване на секцията, я е напуснал около 10 часа без да има основателна причина за това.


По още два сигнала за нарушения работят от Районната избирателна комисия. Те са свързани с разлепени агитационни материали до училища в Благоевград за кандидат за народен представил. Единият сигнал вече е проверен. Установено е, че плакатите до 2-ро училище са премахнати. Другият сигнал се проверява.


Във връзка с противоепидемичните мерки също има подадени сигнали. Граждани са сигнализирали, че членове на СИК-ове не носят маски, покриващи носа и устата. Граждани също си позволяват да влезнат без маска, поставена на лицето.
По отношение машинното гласуване, то към момента единствено проблем е отчетен в секция № 77 в Благоевград. Там машинното гласуване е прекратено, поради технически проблем, който няма как да бъде отстранен. Осигурени са достатъчно бюлетини.


А иначе избирателната активност в Благоевградска област е сравнително ниска. До 12.00 часа правото си да гласуват са упражнили едва 17.22 % от близо 314 хил. души по списъци.


Най-висока остава избирателната активност в Благоевград – 29.22, а най-ниска е в Благоевград – 11. В останалите общини процентите са както следва: Белица – 27.64; Гоце Делчев – 18.44; Гърмен – 18.78; Кресна – 28.03; Петрич – 14.60; Разлог – 24.45; Сандански – 18.94; Сатовча – 16.03; Симитли – 26.39; Струмяни – 24.29; Хаджидимово – 23.00 и Якоруда – 20.78.
 

E79 News
Тагове:

Коментари: