.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.04.2021 12:57

Коментари 0 / Видяна 542

„Колко е важно да бъдеш сериозен“ – една комедия на благоевградския театър за истината и излишеството

 

Броени дни, след като на театрите у нас отново бе позволено да се срещнат с публиката, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград ще представи пиесата на Оскар Уайлд „Колко е важно да бъдеш сериозен“.

 

 

Режисьор на постановката е Антон Угринов, преводът е дело на Красимира Тодорова, сценография и костюми са поверени на Ванина Цандева, а музика е дело на Калин Николов. Участват Нено Койнарски, Йордан Ангелов, Мариана Бонева, Недиляна Павлик, Албена Чобанова, Жанет Керанова, Аладин Алиибрахим, Кънчо Кънев, Теодор Куков и студентите от Югозападен университет "Неофит Рилски" Радослав Балев и Тара Димитровска.

 


Комедийната пиеса на Оскар Уайлд за първи път е поставена в театъра „Сейнт Джеймс“ в Лондон на 14 февруари 1895 г. От тогава до днес е поставяна многократно на различни сцени, включително и в България. Оказва се обаче, че 126 години темите, поставени в нея са актуални и днес. Точно това ще могат да видят зрителите на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, благодарение на режисьора Антон Угринов и актьорите от благоевградския театър.

 


Сюжетът на пиесата показва как двамата главни герои Джон Уърдинг, мирови съдия, който в града се подвизава под фалшивото име Ърнест и неговият приятел Алджърнън 'Алджи' Мънкрийф, който във второ и трето действие се представя за негов брат, попадат в плен на собствените си измислици.

 


Това е втора писа по Оскар Уайлд, която се поставя на сцената на благоевградския театър през последните няколко години. Интересното е, че и „Портретът на Дориан Грей“ и пиесата „Колко е важно да бъдеш сериозен“, са сред най-великите литературни шедьоври от периода.

 


Самият режисьор Антон Угринов споделя, че пиесата ще бъде представена така, че няма да представя конкретна епоха. За него по-важното е било чрез пиесата, да бъде изследвана темата за истината и излишеството. Всъщност, точно това е и в основата на произведението, а самият негов автор Оскар Уайлд пише: „Истината рядко е чиста и никога проста“.

 


Премиерата на представлението „Колко е важно да бъдеш сериозен“ е днес от 19.00 часа. В рамките на този месец ще бъде играна още на 7, 8 и 22 април!

 

 

*Снимки: Предоставен от Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград, заснети от Старото фото
 

E79 News
Тагове:

Коментари: