.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.04.2021 12:37

Коментари 0 / Видяна 754

Засега! Местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград остават непроменени

 

Засега! Местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград остават непроменени. Това стана ясно, след близо едночасови дебати по темата, състояли се на днешното заседание на Общински съвет Благоевград.

 

Един от основните мотиви на местните парламентаристи, да отложат за следваща сесия гласуването по точката, е че още на предходно заседание са поискали разделяне на таксите и цените на административните услуги по отделни пера, за да гласуват само тези, които сметнат, че е редно да бъдат повишени.


Друга причина да не се повишават местните такси и цени на услуги е, че в момента се намираме във време на пандемия и едно такова увеличение, може да нанесе сериозни щети върху финансовото състояние на гражданите.


Зам.-кметът Ясен Попвасилиев обясни, че 30-дневния срок за вземането на това решение вече е изтекъл и е крайно време да се вземе решение. По думите му това протакване не е от полза на никой.


От своя страна общинските съветници Евгени Бибов и Красимир Роячки припомниха, че още януари месец са пискали разделяне по точки и по приложения на предлаганите увеличения, за да могат да се гласуват по различни пера.


От общината контрираха, че въпросните такси и цени на услуги в Община Благоевград не са променяни от 10 години, затова е крайно належащо това да се случи. 


<b>Новинарска агенция Е-79 нюз припомня: </b>


Справка показва, че от Община Благоевград искат скок между 50 и 100 % на цените на таксите и услугите.
Пример в тази посока е - за въвеждане в експлоатация на жилищни и смесени сгради, паркинги и гаражи от 50 до 100 места, производствени сгради с капацитет от 50 до 100 места цените да се вдигнат от 300 лв. на 400 лв. и от 400 лв. на 500 лв.


Предлага се също таксата за обстоятелствена проверка да скочи от 30 лв. с ДДС на 60 лв. с ДДС, а за удостоверение за липса на задължения от „Местни данъци и такси“ от 12 лв. да стане 20 лв. Промяна е заложена и в таксата за регистрация на некастрирано куче, като вместо 10 лв. на година тя става 130 лв. на година.


Интересно е и предложението - да се заличи възможността за безплатно посещение на Регионалния исторически музей и входът за него да стане от 1 до 4 лв., в зависимост от възрастта на посетителите, като същото важи и за къщите-музеи.
 

E79 News
Тагове:

Коментари: