.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.04.2021 12:18

Коментари 3 / Видяна 3134

Общински съвет Благоевград защити от застрояване местността „Бодрост”

 

Почти единодушно, Общински съвет Благоевград реши да отмени свое решение за пускане на публичен търг на четири имота, публична общинска собственост, намиращи се в местността „Голям Бодрост”.

 

В хода на дебатите общинският съветник Радослав Тасков обясни, че е поискал отняма на това решение, защото е можело да се стигне до застрояване на поляната, която се намира между Еко ленд и хижата.

 

„Ако позволим това да се случи – местността ще стане жилищен квартал без въздух. Благодаря на кмета за адекватната и бърза реакция”, каза още той и призова въпросните имоти да се преотредят за обществено ползване или зелени площи. „Курортна местност Бодрост е част от нашата община и трябва да сме внимателни”, допълни той.


От своя страна общинският съветник Евгени Бибов коментира, че подкрепя предложението за отмяна на търга, но е против промяна на предназначението на площите.


Пред репортер на Е-79 нюз Радослав Тасков посочи, че основният проблем е бил местоположението на четирите имота. „Те се намират на полята до чешмата в така наречената местност „Голям бодрост”. Това застрашаваше съществуването и функционирането на два много важни общински обекта, а именно хижата и Еко land.

 

Тези имоти се намират точно на поляната, където играят децата на Благоевград. Ако бяхме позволили подобна продажба, то щеше да се спре съществуването на Еко ленд и възможността там да се провеждат летни лагери на ученици. Смятам, че днес общински съвет поправи една грешка и взе важно решение”, отбеляза той.


По думите му дебатът, който се е състоял в зала е бил стойност, както и това, че е станало ясно, че Общински съвет е изключително внимателен тогава, когато гледа имоти, както за преотреждане, така и за продажба. „Усещам, че колегите са чувствителни на теми, свързани със зелените площи или там, където са зелени площи, а по план предвиждането е друго. Така, че дебатът беше ползотворен и бе взето справедливо решение”, каза той.


Радослав Тасков отбеляза, че Общински съвет Благоевград има силите и възожността да спре застрояването на зелените площи, но трябва да се има предвид, че са изправени пред една ситуация, в която за строителния план и още повече тогава, когато е приеман Общия устройствен план на Благоевград, много зони, които съгражданите ни познават като зелени, реално не са такива.

 

„Това позволява и предизвиква възмущението на нашите съграждани тогава, когато виждат, че една поляна, която те познават като зелена зона, в един момент на нея се появява кооперация или друг строеж. Общински съвет има волята да продължи да работи в тази посока, но за съжаление законовите му възможности са доста ограничени”, отбеляза той.


Според Радослав Тасков такъв е и случаят със Старите кортове на Бачиново, за които ОбС е взело решение и е наложило мораториум. „Но виждаме, че преписката си върви и всички останали институции дават зелена светлина на строителството.

Няма да се учудя ако утре кметът на Общината е принуден да издаде строително разрешение, защото собствениците на такива имоти съдят общината за пропуснати ползи. В годините имаме такива случаи примерно градинката пред 3 ОУ и доста други.

 

Може би възможността е промяна на Общия устройствен план и по-сериозна работа от страна на Общински съвет, Община, РИОСВ, Басейнова дирекция, тоест всички, които имат отношение към проблема”, коментира той.
 

E79 News
Тагове:

Коментари:

Xaxaxa, 03.04.2021 17:16

Споко,знаят го,че кара така. Дава им като го спрат по кашонче мокри кърпички. Онзи ден претовариха служебният грейт колба ченгетата пред денонощния магазин до НАП. 15.03.2021г. около17-18:00ч. А ул имат камери и ГПС. Чудя се какво спи вътрешна сигурност.... Винаги носи в Равката,кашончета да дава.

Борко, 01.04.2021 19:39

Това ако е истина сигнализирайте медиите,нека направят 1 репортаж, Ирина Жертва,Станислава Христова. На мен за 1 ден от изтичане на ГТП ми писаха Акт от 50 лв.

Добър ден любим Благоевград, 01.04.2021 19:19

А, Община Благоевград може ли да каже, защо 4 коли на една фамилия не си плащат данъците и карат от 4-5 години автомобилите си и без Годишен технически преглед,което е Скандално !!! Профверете драги слушатели от КАТ и ОД на МВР Благоевград коли с номера: Е1619 ВР; Е1663ВК Е 4565 КА Е 3736 КН И тези коли паркират всеки ден в "Синя зона" със изтекли Пропуски още от 2019г. Срамота.... дами и господа !!!

1