.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.04.2021 08:00

Коментари 0 / Видяна 1106

Общинските съветници в Благоевград решават дали да има увеличение на местните такси и цени на услуги на територията на общината

 

Интересна и напрегната се очертава да е днешната сесия на Общински съвет Благоевград. Припомняме, че редовното месечно заседания на местния парламент трябваше да се проведе на 26 март, но с решение на Председателския съвет, бе отложено за 1 април заради въведените у нас противоепидемични мерки.


В предварителния дневен ред са включени 33 точки, но се очаква още в началото на заседанието да бъдат гласувани и няколко извънредни. Две от точките, включени в предварителния дневен ред, касаят решения на Общински съвет Благоевград, които са върнати за прегласуване от Областния управител Бисер Михайлов.


Безспорно интересна ще бъде и точката, в рамките на която общинските съветници ще трябва да решат дали да бъдат направени промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината.


Новинарска агенция Е-79 нюз припомня:


На редовното заседание на Общински съвет Благоевград, проведено на 29 януари, местните парламентаристи решиха точката да бъде отложена. Така, цените на таксите и услугите в Община Благоевград останаха непроменени.


От групата на ГЕРБ бяха тези, които предложиха точки 7 и 8 да бъдат върнати за разглеждане в комисии, а исканите увеличения на цените на таксите и услугите да бъдат разделени на сектори, за да може да се вземе по-прецизно решение.


Зам.-кметът Ясен Попвасилиев изтъка, че предлаганите увеличения са свързани с това, че цените на таксите и услугите в Благоевград не са променяни от 10 години.


Също така той посочи, че за този период минималната работна заплата се е увеличила, което предполага и повишаване на въпросните цени на таксите и услугите.


Евгени Бибов от своя страна каза, че тъй като се предвижда увеличение на много от таксите и услугите, то би било по-добре да се разделят, защото действително част от предлаганите повишения са резонни, но другите категорично не са.


Справка показва, че от Община Благоевград искат скок между 50 и 100 % на цените на таксите и услугите.


Пример в тази посока е - за въвеждане в експлоатация на жилищни и смесени сгради, паркинги и гаражи от 50 до 100 места, производствени сгради с капацитет от 50 до 100 места цените да се вдигнат от 300 лв. на 400 лв. и от 400 лв. на 500 лв.
Предлага се също таксата за обстоятелствена проверка да скочи от 30 лв. с ДДС на 60 лв. с ДДС, а за удостоверение за липса на задължения от „Местни данъци и такси“ от 12 лв. да стане 20 лв. Промяна е заложена и в таксата за регистрация на некастрирано куче, като вместо 10 лв. на година тя става 130 лв. на година.


Интересно е и предложението - да се заличи възможността за безплатно посещение на Регионалния исторически музей и входът за него да стане от 1 до 4 лв., в зависимост от възрастта на посетителите, като същото важи и за къщите-музеи.
 

E79 News
Тагове:

Коментари: