.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
31.03.2021 16:30

Коментари 0 / Видяна 558

ЕС е получил 107 млн. дози ваксини

Още по темата: Не се обмисля изтегляне на ваксината на AstraZeneca ЕК: Удостоверенията за COVID-19 няма да включват данни от бързи тестове Коронавирусът ще стане сезонно заболяване Ангелов обяви решението за ваксинираните с AstraZeneca В България пристигнаха нови доставки от ваксините на Pfizer и AstraZeneca В края на октомври е възможен колективен имунитет Не се очаква четвърта вълна на COVID-19 в големите градове Малко заразени с ковид, над 3 пъти повече са излекуваните Доц. Кунчев: Без карантина за ваксинирани и преболедували е добро решение Проф.Радка Аргирова: Ще има пик на заразени около Великден

 

Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксина срещу ковид, съобщи днес Европейската комисия. Най-големи са доставките от ваксината на Pfizer (67,25 милиона дози).

 

От ваксината на AstraZeneca са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от очакваните количества до края на март), а от препарата на Moderna са пристигнали 9,8 милиона дози.

 

Общо всички дози са достатъчни за ваксинирането на 53,5 милиона души. Говорител на комисията потвърди, че държавите от ЕС продължават да обсъждат как да бъдат разпределени 10 милиона дози от ваксината на Pfizer, които ще бъдат получени предсрочно.

 

Според предложение на португалското председателство на Съвета на ЕС, цитирано днес в медиите, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 милиона да бъдат насочени към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали най-малко от посочената ваксина.

 

По думите на говорителя днес се очаква Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да представи допълнение към становището си за ваксината на AstraZeneca.

 

По-рано ЕАЛ съобщи, че по-задълбочена оценка може да се очаква във втората седмица на април. Агенцията събира допълнителни данни от държавите в ЕС заради опасенията, че ваксината не е напълно безопасна за всички.

 

Говорителят добави, че досега ЕС е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 държави по света. Одобрени са 483 заявки за износ, една е отхвърлена, а по седем се очаква решение.

E79 News
Тагове:

Коментари: