.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.02.2021 15:33

Коментари 0 / Видяна 458

Сборник, издаден от ЮЗУ „Неофит Рилски“, представя българското клавирно наследство

Още по темата: Филм на преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе представен премиерно на „София филм фест“ С есе се влиза в ЮЗУ Филологическият факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ организира конкурс за есе за кандидат-студенти Сборник, издаден от ЮЗУ „Неофит Рилски“, представя българското клавирно наследство Природо-математическият факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ организира онлайн състезания с формат на матура Електронните кандидатстудентски изпити в Югозападния университет „Неофит Рилски“ продължават ЮЗУ „Неофит Рилски“ проведе първите кандидатстудентски изпити Първите електронни изпити в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще се проведат на 19 февруари Югозападният университет „Неофит Рилски“ стартира кандидатстудентската си кампания с електронни изпити ЮЗУ ”Н. Рилски” заяви прием от 3086 студенти за предстоящата академична година

Излезе от печат сборникът „Българско клавирно наследство“, който представя няколко творчески личности от различни поколения.

 

Книгата е отпечатана в Издателския комплекс "Неофит Рилски".

 

Произведенията, включени в сборника са реализирани като звукозапис и издадени на CD в изпълнение на едни от водещите пианисти в България.

 

В изданието са включени композиции на Марин Големанов, Иван Спасов, Филип Павлов и Йордан Гошев. Общото за всички тези творци е многостранната им дейност като композитори, изпълнители, педагози, теоретици, писатели и обществено значими фигури за музикални институции с принос към българската музикална култура.

 

Заложените творчески идеи и конкретната им реализация илюстрират различни подходи при създаването на клавирна музика.

 

Представените в изданието композиции са често изпълнявани, търсени като нотен текст и утвърдени в репертоара на много пианисти в България и чужбина, което ги прави важна част от българското клавирно наследство.

 

Сборникът е издаден с подкрепата  на Националната научноизследователска програма "Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие" (КИННПОР) на Министерството на образованието и науката на Република България.

 

Книгата е налична в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, в библиотеката на Югозападния университет "Неофит Рилски" и библиотеките на висшите училища в страната. Изданието е депозирано в Академията за музикално и театрално изкуства във Виена, Австрия.

 

Предстои предоставянето на сборника в Техническия университет Дортмунд, Университета Оснабрюк, Германия, Университета „Александру Йоан Куза“, Яш, Румъния, Университета „Македония“, Солун, Гърция, както и в други висши музикални училища в Европа.

E79 News
Тагове:

Коментари: