.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.01.2021 12:31

Коментари 0 / Видяна 884

Мутафчийски обезпокоен от новия щам

Шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски нарече положителните данни на спад на заболелите от коронавируса "чудесни новини", но призова към бдителност хората и особено заради настъпването на новия щам на COVID-19.

"Но все пак ние трябва да наблюдаваме и негативните тентендции", каза той по време на редовния брифинг на здравните власти и посочи, че най-притеснителна е заболеваемостта във Великобритания и Чехия, която се дължи най-вероятно на новия щам.

 

Генералът изнесе данни, според които през пролетта, по време на първата вълна, в болниците на Острова са били настанени 18 хил. души, а в момента те са почти двойно повече - 30 хил.

 

"Това е един обезпокояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат", заяви Мутафчийски. И добави, че и в Нидерландия се оформят няколко огнища на заразата, които също се причисляват към новия щам.

 

Затова шефът на кризисния щаб за борба с вируса призова българите да бъдат внимателни в спазването на мерките, както досега - маски, дистанция, дезинфекция и избягване на масови събирания.

"Въпреки добрите данни, които бяха очаквани, трябва да бъдем много внимателни и в тази връзка по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки гражданин", коментира ген. Мутафчийски.

Според картата на заразата в момента в тъмните цветове попадат две зони - именно Великобритания и Чехия, посочи и доц. Ангел Кунчев. Най-светлите зони са Скандинавието без Швеция и Балканите, което се дължи най-вече на България, добави главният държавен здравен инспектор.

E79 News
Тагове:

Коментари: