.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.01.2021 08:53

Коментари 0 / Видяна 242

Ромската общност чества Василица

 

Ромската общност чества празника Василица, отбелязван от етническата група като началото на новата година.

 

На места в страната тържествата продължават три дни. Празникът се възприема като семеен и се превръща в най-очакваното събитие за ромите, които на този ден отправят пожелания за късмет и благополучие.

 

Честванията имат за цел да покажат богатството на ромската култура и да разбият стереотипите и предразсъдъците към етноса, посочва Деян Колев, председател на ромската организация „Амалипе“:

 

„Масово се смята, че ромите са общност на бедни хора, изпаднали от обществото, необразовани. Между 2011 и 2019 г. процентът на ромите с висше образование се е увеличил шест пъти“.

 

На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве. Предишната вечер във всеки дом се повтарят християнските ритуали от Бъдни вечер.

 

„Това, което сме виждали в различни ромски групи, може да бъде видяно в старите български обичаи по време на Васильовден в началото на новата година“, допълва Деян Колев.

 

Сходството между българските и ромските традиции е не само признак за интеграцията на малцинствената група, но и повод за сближаване, отбелязва Колев:

 

„В нашето общество имаме нужда от построяване на мостове между различните общности“.  

Автор: БНР, E79 News; Снимки: Илюстративна
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN