.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.01.2021 09:00

Коментари 0 / Видяна 434

Българската православна църква почита света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия

 

На 14 януари Българската православна църква почита Света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия. Света Нина е родена около в Кападокия, където имало много грузински селища.

 

Баща ѝ Завулон произхождал от знатен род, бил роднина на великомъченик Георги Победоносец и се ползвал с благоволението на император Максимиан (284-305 г.).

 

Завулон е бил на военна служба при императора и като християнин е съдействал за освобождаването на приели християнството пленени гали. Майката на света Нина - Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий).

Когато станала на 12 години, света Нина отишла в Йерусалим с родителите си.

 

По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите ѝ се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща ѝ отишъл в Йорданската пустиня, а майка ѝ била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен.


През целия си живот Нина била целомъдрена и благочестива. Тя успяла да установи християнска църква в Грузия и да покръсти много грузинци. Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник.

 

С огромна вяра, настойчивост и смирение, Света Нина успяла да го покръсти. След като приела Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, както Свети император Константин (чества се на 21 май).

 

Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия).
 

E79 News
Тагове:

Коментари: