.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.01.2021 17:38

Коментари 0 / Видяна 716

Тежка обстановка в Благоевградска област след обилните дъждове (ОБОБЩЕНИЕ)


След продължителните дъждове през последните дни и заради изпускането на води от язовир „Студена“ още снощи стана ясно, че обстановката в Благоевградска област започва да се усложнява.

 

В 17.00 часа на 11 януари бе обявено частично бедствено положение, а причината – проблеми с дига на река Струма в района на село Илинденци, общ. Струмяни.


Малко след 09.00 часа стана ясно, че река Струма е преляла и е наводнила три къщи е района на Благоевград под кръговото кръстовище на автомагистрала "Струма" и ГП Е-79.


Към 12.00 часа две къщи, намиращи се на изхода на Благоевград в близост до Монца, бяха евакуирани. Мярката бе превантивна, а целта да не се стигне до по-тежки инциденти, предвид на това, че къщите са много близо до реката.


Около час по-късно стана ясно, че свлачище затруднява движението по пътя за Бачиново, на метри от сградата на Югозападно държавно предприятие. Малко преди 17.00 часа пътят бе разчистен, а нормалното преминаване – възстановено.


Проблеми имаше не само в Благоевград, но и на много други места в областта. Още рано сутринта стана ясно, че в района на Кресненското дефиле е имало паднали камъни на пътното платно, които бързо са били разчистени от екипи на Областно пътно управление – Благоевград.


Междувременно малко след 09.00 часа от „Напоителни системи“, клон Струма – Места започнаха авариен ремонт на дигата край село Илинденци. Екипи имаше и в района на село Борово, където дига на река Места бе пробита.


Приливните дъждове отнесоха и мост на Варвара, село Елешница, общ. Разлог, а десетки улици в града потънаха под вода. Под вода потъна и цех в разложкото село Баня.


Мост бе отнесен и в село Горно Краище, община Белица. Срутване на земна маса пък затвори второкласен път 19 Банско – Гоце Делчев в землището на село Буково. Свлачища се образуваха в района на Мелник и околните села, а заради високите води на река Струма бе затворен стария път през село Железница, община Симитли. В Община Банско имаше десетки наводнени земеделски земи и ливади.


Най-критична е обстановката между селата Хаджидимово и Блатска, където едното пътно платно буквално бе отнесено от река Места.


Всички екипи, ангажирани с аварийните и възстановителни дейности, намиращи се в Област Благоевград са на терен, на много места ще има и дежурни такива за през нощта.


От ЧЕЗ съобщават, че има възникнали аварии по мрежата, поради които на някои места има проблеми с електричеството.
 

E79 News
Тагове:

Коментари: