.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
05.01.2021 09:40

Коментари 0 / Видяна 522

Отбелязваме Зимния Кръстовден, ето какви са поверията за празика

Още по темата: Празнуваме Атанасовден! Кой празнува имен ден днес Църквата почита мъченица Татяна Почитаме Теодосий Велики, вижте кои празнуват имен ден Честваме деня на Свети Григорий Над 350 хиляди българи празнуват имен ден на 7 януари Отбелязваме Зимния Кръстовден, ето какви са поверията за празика Kрасиви имена празнуват днес На Коледа имен ден празнуват светли имена Православната църква почита паметта на Света Евгения

5-ти януари е първи от поредица водни обреди. Следват го Йордановден и Ивановден, а водните имена на двата празника са Водица и женска Водица.

В народния календар днешният ден се нарича Зимен Кръстовден. Попова Коледа, Водокръщи, Кръстци, Водокръст. Според вярванията това този ден затваря цикъла на “мръсните дни”, които започват от 25 декември.

Това са дните в християнския календар, през които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

 

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

На този ден църквата почита Свети мъченици Теопемт и Теона. Преп. Синклитикия и Аполинария. Св. Теопемт бил никомедийски епископ.

 

Той бил хвърлен в тъмница след гонения срещу християните.

 

Там той бил измъчван жестоко, но оживял. Приписали това чудо на християнско магьосничество и повикали езическия маг Теона да отрови епископа.

 

Но и неговите отвори не погубили християнския мъченик.

 

Теона приел християнската вяра, поради което бил жив заровен, а Теопемт – обезглавен.

Поверия и обичаи на Зимен Кръстовден

На 5-ти януари сутринта в църквата се отслужва служба, а водата се кръщава и освещава. На сутринта свещеникът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек.

 

С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника. Народното поверие разказва, че ако китката босилек замръзне, то годината ще бъде много плодородна.

 

Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5-ти януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

На 5-ти януари имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!

E79 News
Тагове:

Коментари: