.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.11.2020 10:44

Коментари 0 / Видяна 476

Разкриват 7 Ковид легла в благоевградската онкологична болница

Още по темата: Трети пореден ден с рекорден брой оздравели от COVID-19 у нас РЕШЕНО! Без пълен локдаун в Благоевград Без лимити на направленията за PCR-тестовете Почина 3-месечно бебе с COVID-19 За пример! Евродепутатът Асим Адемов дари предпазни костюми и маски на болницата в Гоце Делчев 1/3 от танцьорите в ансамбъл „Пирин“ с коронавирус, заразени и сред певиците Ген. Мутафчийски обеща спад на смъртността на третата седмица от мерките ЛОКДАУН за България от 27 ноември ЛОКДАУН за България от 27 ноември (Обновена) Удължават епидемичната обстановка, въвеждат нови мерки от петък

 

В благоевградската онкологична болница ще бъдат разкрити 7 Ковид легла. Помещението за болни с коронавирус ще бъде с отделен вход, за да не се допусне смесване на потоците, осигурени са кислородни апарати, които предстои да бъдат монтирани, заяви управителят на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев.

 

Обособяването на Ковид сектор е в изпълнение на заповедта на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, с която всички болници, в това число и онкодиспансерите, бяха задължени да осигурят 10 % от легловата си база за пациенти с коронавирус.

„На практика разкриваме инфекциозно отделение в онкоболницата, като е в процес на уточняване с директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов дали ще се ползва от онкоболни, които са инфектирани, или от външни пациенти.

 

Екипът ще бъде от двама лекари, 4 сестри и 4-ма санитари. Единият от лекарите ще бъда аз и тъй като нашата работа е специфична и досега не сме лекували ковидно болни, ще привлека като консултанти пулмолог и инфекционист.

 

Наред с това обмислям, след като сформирам екипа, да започнем да даваме дежурства в МБАЛ – Благоевград, за да помогнем на колегите, които са изключително претоварени. Ще работим без пари, без тези 1000 лв.”, заяви за „Струма“ д-р Георгиев.

 

На въпрос дали в настоящата ситуация трябва да се пристъпи към по-крути мерки в Благоевград за ограничаване на главоломното разпространение на заразата, д-р Георгиев заяви, че със сигурност ще има спад на бройката заразени, ако се затворят повече търговски обекти и се ограничи излизането навън, но какво ще стане, след като тези мерки бъдат отменени? Според мен водеща е личната отговорност и контрол, най-вече превенцията, а не поголовно налагане на глоби”, добави д-р Георгиев.

 

Ситуацията в МБАЛ – Благоевград продължава да е комплицирана заради дефицита на лекари и медсестри, тъй като много от тях също се болни от Ковид-19.

 

В отделението по ортопедия и травматология, което също бе трансформирано като ковидно, са настанени 20 пациенти с коронавирус. За тях се грижат шефът на отделението д-р Пиринчиев и колегата му д-р Йорданов, както и 7 медсестри и санитари. Коронаинфекцията не е подминала и техния екип.

 

„Имаме 3-ма болни от медицинския персонал – сестри и санитари. Ситуацията се изостря, броят на заразените расте и се питам какво ще стане, когато свършат леглата и лекарите се разболеят? Хората сами ли ще се лекуват? Нали има и други болни, има инциденти, спешни случаи, травматизъм. Кой ще ги поеме? Нека кметът да каже къде ще открие полева болница?”, изрази тревогата си д-р Пиринчиев. Той не скри, че е имало медсестри, които имали намерение за напуснат, но този процес е стопиран.

 

Близо 180 са болните с коронавирус, които са хоспитализирани в МБАЛ – Благоевград, 50 се лекуват в болница ПУЛС в двете отделения по урология и неврология.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 25.11.2020

1 USD =1.65 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.81 BGN

100 JPY =1.58 BGN