.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.10.2020 18:19

Коментари 4 / Видяна 3018

COVID – 19: Между ръкопляскането и отричането

Още по темата: Трети пореден ден с рекорден брой оздравели от COVID-19 у нас РЕШЕНО! Без пълен локдаун в Благоевград Без лимити на направленията за PCR-тестовете Почина 3-месечно бебе с COVID-19 За пример! Евродепутатът Асим Адемов дари предпазни костюми и маски на болницата в Гоце Делчев 1/3 от танцьорите в ансамбъл „Пирин“ с коронавирус, заразени и сред певиците Ген. Мутафчийски обеща спад на смъртността на третата седмица от мерките ЛОКДАУН за България от 27 ноември ЛОКДАУН за България от 27 ноември (Обновена) Удължават епидемичната обстановка, въвеждат нови мерки от петък

 

Вече почти 10 месеца в България и по света се учим да живеем в така нареченото „ново нормално”.

 

Учим се да живеем с вирус, който не познаваме и който непрестанно ни изненадва.

 

След първата вълна на заразени през март – май, ето, че дойде и втората.

 

И макар да се твърдеше, че тоталното затваряне на всичко в началото на годината е, за да подготвим системите за втората, в това число и ЗДРАВНАТА, то в България отново се оказа, че „снегът ни изненада” или в случая „вирусът ни изненада”.

 

В Благоевградска област и особено в Благоевград ситуацията продължава да се усложнява с всеки изминал ден.

 

Вече над две седмици сме в така наречената „червена зона”, което означава, че заболелите са над 120 на 100 хил. души.

 

Болниците в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Сандански буквално са „изправени на ръба”, защото се налага откриването на все нови и нови легла, но лекари и медицински персонал – няма.

 

И докато в повечето общини вече се взеха адекватни мерки, сред които вечерен час за учениците и ограничаването на всякакви масови събития, в това число и включените в културния календар, в Благоевград общинското ръководство „бори вируса” с ограничаване работното време на заведенията до 21.00 часа, но оставяйки всички прояви, които са планувани да се случват в града.

 

Вярно е, че хората имат нужда и от развлечения в тези трудни времена, вярно е, че има заповеди на министъра на здравеопазването, които позволяват да се провеждат театрални постановки или концерти при запълване капацитета до 30 %, но също така е вярно, че още от началото на втората вълна – призивът е за по-адекватни мерки и своевременни действия от страна на Общинските кризисни щабове.

 

Вярно е, че в общинския щаб на Благоевград влизат 23-ма души, но също така е вярно, че кметът е този, който трябва да е с най-тежката дума. А какво се случи реално – общинското ръководство предложи:


1. Въвеждане на общ вечерен час до 22.30часа;


2. Работното време на ресторантите, заведенията за бързо хранене, кафе-аперитиви, магазини и всички други търговски обекти да бъде ограничено до 22.00 часа, като в това число не попадат аптеките, предприятия и цехове, които работят на двусменен или едносменен режим;


3. Да бъде преустановен учебният процес за учениците след 5-и клас, за срок до 10.11.2020 г.;


4. Да се забрани достъпът на външни лица в заведенията за социални услуги на територията на община Благоевград.


Кризисният щаб обаче прие:


1. Работното време на заведенията за обществено хранене се ограничава до 21:00 часа;


2. Забранява се достъпът на външни лица в заведенията за социални услуги на територията на община Благоевград.

 

И тук възниква въпросът – чия ще бъде отговорността ако ситуацията продължава да се усложнява, ако случаите продължават да растат? Има и още един важен въпрос – кметът ли ще понесе отговорност или накрая ще сме свидетели на колективната безотговорност?

 

И докато някой вярва или не вярва във вируса – лекарите, медицинските сестри и санитарните в Благоевград губят сили, губят кураж, а някои дори губят битката с вируса, защото и те са хора, защото и те боледуват!

 

Само до преди няколко месеца в 21.00 часа, всяка вечер, излизахме и ръкопляскахме на нашите медици, а днес отказваме да спазваме дори най-простите мерки като носенето на маски и спазването на дистанция.

 

Днес сме по-склонни от всякога да отричаме вируса, защото хората се опасяват, че ще дойде момент, в който гладът ще се окаже по-силен страха…

 

Днес няма нужда да ръкопляскаме, да споделяме героични снимки на лекарите.

 

Днес има нужда да бъдем отговорни и да помогнем на нашите лекари, медици, но и на бизнеса, защото само спазвайки правилата, няма да позволим на властимащите – да затворят всичко, защото това ще се окаже пагубно за икономиката на Благоевград! 

E79 News; Снимки: pixabay.com
Тагове:

Коментари:

Мария, 30.10.2020 04:13

Браво

Благоеврадчанин, 29.10.2020 10:58

Най-сетне нещо смислено някой да напише за вируса и за ситуацията в Благоевград! Пазаете се хора,става страшно.

До гражданин, 29.10.2020 09:27

Абсолютно сте прав!А на редакцията-много точно казано,самата истина!

Гражданин, 28.10.2020 22:52

Приберете и учениците от 5. до 7. клас. Не знаете колко страшно е в училищата и как никой не изнася информация за процента заболели деца. Отсъстват по 2-3 седмици и никой родител на води детето си на лекар или за PSR тест. В училищата се обменят вируси, има ученици, които са без маски в коридорите, без маски са и членове на ръководствата. И директорите се правят, че нищо не се случва!

1
 

Валутни курсове на БНБ за 25.11.2020

1 USD =1.65 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.81 BGN

100 JPY =1.58 BGN