.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.10.2020 11:22

Коментари 2 / Видяна 574

Председателят на сдружение „Нова България“ Денис Исаев допуснат до конкурса за директор на музея в Благоевград в разрез със закона

Още по темата: Трети пореден ден с рекорден брой оздравели от COVID-19 у нас РЕШЕНО! Без пълен локдаун в Благоевград Без лимити на направленията за PCR-тестовете Почина 3-месечно бебе с COVID-19 За пример! Евродепутатът Асим Адемов дари предпазни костюми и маски на болницата в Гоце Делчев 1/3 от танцьорите в ансамбъл „Пирин“ с коронавирус, заразени и сред певиците Ген. Мутафчийски обеща спад на смъртността на третата седмица от мерките ЛОКДАУН за България от 27 ноември ЛОКДАУН за България от 27 ноември (Обновена) Удължават епидемичната обстановка, въвеждат нови мерки от петък

 

Председателят на сдружение „Нова България“ Денис Исаев, който преди около година напусна Регионалния исторически музей в Благоевград, е допуснат до конкурса за директор на институцията.

 

Това е в разрез с изискването на Закона за закрила на културните институции, в кръга на който попада и РИМ – Благоевград, според който директорите на културните институти не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.

 

Денис Исаев работеше в отдела по археология и в момента е на щат в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей в София.

 

Името на Денис Исаев заедно тези на вр.и.д. директора Кирил Алексиев и ексшефа Христина Цонева е в списъка на допуснатите от общината до състезанието за директорския пост на РИМ. Отстранена от надпреварата е археологът Диана Стоянчова, която наскоро е работила на крепостта в с. Зелен дол, а причината е, че няма необходимия професионален опит.

 

Казусът с Исаев е аналогичен с този, в който попадна вр.и.д. шефът на РИМ К. Алексиев при назначаването му преди 2 г., тъй като тогава той бе в управлението на сдружение „Про Вижън интернешънъл“ в качеството му на председател. Тогава Алексиев излезе с обяснението, че не е титуляр на поста и затова няма нарушение на закона, но скоро след това излезе от НПО-то.

 

Снощи община Благоевград обяви и имената на допуснатите кандидати до конкурса за главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ и те са всички, подали документи за участие – хореографът Мирослав Димитров, диригентът Стоимен Добрев и Петьо Кръстев, който пред „Струма“ минути след изтичане на срока за подаване на заявленията твърдеше, че темата не му е на дневен ред. 

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

Стана, 25.10.2020 17:25

И вие повтаряте като папагали невярна информация! Как човек, който се ЯВЯВА НА КОНКУРС е в разрес със ЗЗКИ, където пише, че ДИРЕКТОРИТЕ не могат да са членове на орган на управление. Извинете, но искате да кажете, че конкурсът вече е спечелен от д-р Исаев или демонстрирате свободно владеене на опцията copy-paste?! Аз не знам конкурсът да е приключил ...

Денис Исаев, 25.10.2020 17:19

ОПРОВЕРЖЕНИЕ от д-р Денис Исаев на статия, публикувана на 25.10.2020 г. в www.struma.bg https://struma.bg/председателят-на-сдружение-нова-бъл/ Уважаема редакция, Уважаема г-жо Димитрина Асенова, Поради спекулативното и невярно твърдение в цитираната по-горе статия, бих искал да изявя своето опровержение на твърденията Ви, че в поведението ми има нещо незаконно или неморално. В заглавието на статията се твърди, че кандидатурата и участието ми в конкурс за назначаване на Директор на РИМ - Благоевград е в разрез със закона. В изложението на статията твърдите, че кандидатстването е в разрез със Закона за закрила на културните институции. Моля, да уточните къде в закона е ограничено гражданското ми право да кандидатствам в обявения конкурс или кой член от закона не позволява да бъда допуснат като кандидат. При положително за мен развитие на конкурса и при условие, че бъда одобрен за назначаване на позицията Директор на РИМ - Благоевград е естествено да напусна всички заемани от мен длъжности до момента. Призовавам Ви да се извините официално и публично на мен и ръководството на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, където работя. Няма абсолютно нищо незаконно или неморално във факта, че към момента на кандидатстването си за длъжността Директор на РИМ - Благоевград, аз съм в трудово-правни отношения с БАН и СНЦ “Нова България”. Цитираният от Вас закон регламентира взаимоотношенията за назначаване на вече избран директор - отново отбелязвам, че на този етап се говори само за провеждане на конкурс. Едно от изискванията за допускане до конкурса по закон е да имам 5 години стаж, но не и да съм безработен. Освен това допускането ми означава, че съм спазил всички минимални изисквания. Внушението на Вашата статия е, че правя нещо незаконно! Изришно е опоменато в Кодекса на труда в чл. 92 (1.), че за участие в конкурс не се изисква съгласие на работодателя, при когото кандидатът работи. Освен това, статията Ви внушава, че конкурсът за Директор на РИМ - Благоевград, е предрешен в моя полза, което не отговаря на истината! Според чл. 96 (2.) “лицето, с което е възникнало трудово правоотношение, е длъжно да постъпи на работа в 2-седмичен срок от получаването на съобщението по предходната алиния”, а до този момент има достатъчно време. Надявам се да получим публични извиненията от редакционния екип и да не се налага да потърся правата си по правен път. Дата: 26.10.2020 г. д-р Денис Исаев гр. Благоевград

1
 

Валутни курсове на БНБ за 25.11.2020

1 USD =1.65 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.50 BGN

1 CHF =1.81 BGN

100 JPY =1.58 BGN