.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.10.2020 14:50

Коментари 0 / Видяна 3596

ВАС възобнови делото срещу Томов

Още по темата: Делото на кмета Румен Томов насрочено за 1 февруари Безобразията по делото „Томов“ продължават ВАС отложи делото срещу кмета на Благоевград ВАС промени датата - решава за отстраняването на Томов на 18.01.21 г. Румен Томов получи призовката от съда за неговото отстраняване като кмет на Благоевград ВАС решава за Томов в края на януари 2021 година ВАС възобнови делото срещу Томов След 10 дни решават съдбата на Румен Томов като кмет РУМЕН ТОМОВ ОСТАВА КМЕТ ДО ПРОИЗНАСЯНЕ НА КС ВАС отхвърли жалбата на кмета Р.Томов за допълване на решението и спиране на делото му заради Конституционния съд!

 

Върховният административен съд възобнови делото по жалбата (протест) срещу решение по Административно дело № 364/2020 на Административен съд – Благоевград, което бе спряно заради сезирането на Конституционния съд.

 

От публикуването решение става ясно, че предстои насрочване на открито съдебно заседание, за което ще се призоват страните и прокурор от Върховна административна прокуратура. Определението не подлежи на обжалване.

 

Припомняме, че на 24 септември Конституционният съд заседава по казуса с кмета на Благоевград инж. Румен Томов. Тогава, съдът отказа да обяви за противоконституционна разпоредбата от Закона за местното самоуправление и местната администрация, която касае отписването от търговския регистър на кметове.

 

След това решение на Конституционния съд на практика стана ясно, че Благоевград започва да се стяга за нови кметски избори, макар че крайното решение зависи от ВАС. И въпреки това все още не е ясно кога ще бъдат новите избори.

 

Какво следва:

 

В законоустановен срок Върховният административен съд трябва да насрочи дело, след което отново ще бъде необходима повече от седмица за окончателно решение от съда.

 

Това означава, че до края на октомври със сигурност няма да има окончателен отговор – кога ще са изборите за кмет.

 

През месец ноември ще трябва да се проведе и заседание на Общинска избирателна комисия – Благоевград, която отново ще трябва да излезе със свое решение за отстраняването на инж. Томов, което решение ще бъде изпратено до Централната избирателна комисия, а тя от своя страна ще трябва да информира президента Румен Радев за насрочване на частични избори за кмет на Община Благоевград.

 

На база на законоустановените срокове, то избори в Благоевград за кмет е възможно да има, но не по-рано от месец януари на 2021 година, тъй като дори президентът да излезе с указ веднага, след като е уведомен, е необходим месец за провеждането на предизборна кампания.

 

В политическите среди, в които вече тече подготовка за бъдещи избори, се коментира, че най-реалистично е изборите да бъдат 2 в 1 с парламентарните. Възможен е и вариант, в който ще бъдат след тях, а причината е, че партиите, които ще издигнат кандидати за кметове, вероятно ще се пробват и на изборите за 45-то Народно събрание. Това от своя страна означава, че евентуален провал на изборите в Благоевград, би могъл да им коства депутатски, а защо ние и министерски кресла… 

E79 News
Тагове:

Коментари: