.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.10.2020 09:53

Коментари 0 / Видяна 410

Вицепремиерът Николова: Има тенденции мярката 60/40 да продължи и през 2021 г.

Още по темата: Сачева: Занимаваме се с проблемите на хората, затова не подадохме оставка Отмениха карантината на Бойко Борисов и Севдалина Арнаудова Борисов: Благодарни сме на САЩ за подкрепата към армията ни Над 2 млн. възрастни ще получат 50 лв. към пенсиите си за ноември Томислав Дончев: Не можах да разбера как член на правителството е лишил Радев от вечеря в Естония Избират председател на Държавната агенция за българите в чужбина онлайн Парламентът ще разгледа изцяло нов Закон за виното и спиртните напитки на първо четене Яйца по министерството на отбраната в 103-ия ден на протеста Всеки пенсионер ще получи по 120 лв. за храна Борисов: Над 1,7 млрд. лв. за сектор "Земеделие" до края на годината

 

Има тенденции мярката 60/40 да продължи и през 2021 г.

 

Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, цитирана от "Фокус".

 

„В ситуацията с мярката 60/40 е много интересно, че първоначално, когато подготвяхме мярката, имаше резерви от страна на бизнеса, но на Тристранния съвет нямаше нито един член на Съвета, който да е бил против, и мярката мина с единодушна подкрепа.

 

Има и варианти и тенденции, защото тя претърпява различни дизайни. Тя ще действа до края на годината, като има тенденции тя да продължи и през 2021 г.“, посочи тя.

 

„Има логика в нея. Тя е за запазване на работниците и подкрепа на бизнеса. Бизнесът най-силно усети ефекта от тази мярка и подкрепата на държавата. Мярката 60/40 се трансформира в 80/20 за сектор "Туризъм" с допълнителната помощ от 290 лв.

 

Статистиките показват, че има тенденция дори за нова вълна на коронавирус. Много е важно да подкрепим работниците, служителите и бизнеса, защото тази заетост е ключова и за следващия сезон 2021. Имаме дългосрочен характер на погледа по отношение на определяне на стратегическия план на мярката 60/40. Нейният ефект в момента е положителен", заяви Николова.

 

„Тенденциите в безработицата се запазват. Очакваме безработицата да не е висока при нас. За първото полугодие отчитаме спад от 5.9%. Свободните работни места в сектора са около 1514. Най-пострадалите сектори са „Туризъм", „Транспорт" и „Преработвателна промишленост". Най-тежка е ситуацията в туризма, където безработицата е 30.1%. Следва „Транспорт" с 18.2%, както и „Преработвателна промишленост" с 15.7%", добави тя.

 

„Трябва да има реципрочност на помощите както за хората, така и за бизнеса, защото всички имат нужда от подкрепа. Трябва да продължим с подпомагането и през есенно-зимния сезон по отношение на социално-икономическите мерки. Правителството одобри над 2 млрд. лв. за социално-икономически мерки. Винаги може да има недоволни, но правителството прави всичко възможно да подпомага хората“, допълни Никколова. 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN