.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
21.09.2020 10:34

Коментари 0 / Видяна 694

Проф. Тодор Кантарджиев: Има затихване на епидемичните взривове в Благоевградска област

Още по темата: COVID – 19: Между ръкопляскането и отричането Започва третият етап на 60/40 до края на декември ЕК: Няма да има достатъчно ваксини за европейците преди 2022 За пореден ден Благоевград с най-много случаи в Областта Бойко Борисов: К-19 се завърна с нова сила! Замислете се, когато видите медиците ни пред болниците! Пореден депутат от БСП е с коронавирус Министър Ангелов: За две седмици напред нямаме намерения да променяме мерките ОТНОВО РЕКОРД: 2569 нови случая на COVID-19 у нас Гимназиите и университетите минават на онлайн обучение Заведенията за хранене и кафенетата с работно време до 21.00 часа

 

Тази седмица трябва да очакваме първите случаи на заразяване с COVID -19 в училищата. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. "Всички учители и ученици, които миналата седмица са дали положителни проби, не са се заразили в учебното заведение и не представляват заплаха за учебния процес", обясни той. Образователното министерство е изготвило и обединило в кратък текст мерките, които училищата трябва да вземат, коментира още проф. Кантарджиев.

 

Според него на този етап не трябва да се затварят училища и да се преминава в електронна форма на обучение.

 

„На този етап не мислим, че трябва да се затварят училища и да се минава изцяло на дистанционно обучение, защото без присъствие в българското школо няма да имаме образование, а от това зависи бъдещето на нацията. Ако нямаме добро образование, болните ще умират в ръцете на лекари, сградите и пътищата ще се разрушават в ръцете на инженерите и парите ще изчезват в ръцете на икономистите и финансистите. Най-важното е да сме спокойни като нация, да спазваме препоръчителните мерки и да не се плашим“, каза той.

 

Медицинските специалисти съобразяват препоръките си с познанията за вируса и епидемичната ситуация. Под натиска на различни професионални организации и други интереси се допуска несъобразяване с медицинските изисквания, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

 

Актуални са проблемите с пандемията в Хасково и Монтана, каза проф. Тодор Кантарджиев. На регионално ниво щабовете трябва да взимат допълнителни мерки, за които могат да се консултират, допълни още той.

 

„В областите, в които имаше епидемично разпространение в миналите месеци, сега има затихване на епидемичните взривове. Такива са област Видин и Благоевград. В момента са актуални проблемите в областите Хасково и Монтана с увеличаване на случаите през последните седмици. Изчисленията, които ние правим, са за 14 последователни дни на 100 000 от населението на дадената област. Това са индикаторите, които показват степента на заплаха и необходимостта от контрол на въведените от Министерството на здравеопазването мерки и недопускане част от хората да се заблуждават от противоречиви, взаимоизключващи се и неверни твърдения“, коментира той.

 

"Слънцето избива вируса, но и ние трябва да направим нещо за здравето си", каза още проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни, че е важно често да проветряваме пространството, в което се намираме. "Наличието на витамин D спомага за предпазване от зимните вирусни инфекции", каза още той. Кантарджиев добави, че не е добре да се предозира с имуностимулатори и витамини. "При проявена коронавирусна инфекция голяма доза витамин C може да има силно негативен ефект", обясни той.  

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN