.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.09.2020 13:43

Коментари 0 / Видяна 720

И Басейнова дирекция поряза „Универсал Строй Консулт“ в опита да бетонира “Бачиново”

 

По-голямата част от имота на фирма „Универсал Строй Консулт“ в благоевградския парк Бачиново, който фирмата смята да застрои с луксозен жилищно- развлекателен комплекс, попада в район със значителен потенциален риск от наводнения, а чл. 146 от Закона за водите категорично забранява там да се строят жилища и вили.

 

Това е съдържанието на становището, изпратено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ инж. Момчил Пашов до шефа на РИОСВ – Благоевград Ангел Георгиев във връзка с искането на екоинспекцията за преценяване на необходимостта от екологична оценка на плана за застрояване 118-те дка.

Инж. Пашов е категоричен, че в националната карта на районите, застроени от наводнения, по- голямата част от имота на „Универсал Строй Консулт“ е в границите на заливания при наводнение, с вероятност от повторно настъпване на наводнението от 5% на 20г., което е доста висок риск.

 

Освен високата степен на риска водата на Благоевградска Бистрица да излезе от коритото си, както през 1954г., друга пречка за бетониране на терена в района на парк Бачиново е чл. 143 от Закона за водите. Той категорично забранява нарушаването на естественото състояние на речното легло, бреговете на реките и крайбрежните заливаеми ивици, както и намаляване проводимостта на водата чрез баражи и прагове без съответното разрешително. Плановете на „Универсал Строй Консулт“ обаче се сблъскват челно с този член от закона, защото за отвеждането на битовите отпадъчни води от имота те искат да изградят канализация, която да се заусти в градската канализационна мрежа, след като мине през река Благоевградска Бистрица с изграждането на праг.

 

В заключението си относно предценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на ПУП- План за застрояване на поземления имот, инж, Пашов е категоричен- планът не противоречи на целите и мерките за опзаване на околната среда, но „в конкретния случай е налице категорична забрана, предвидена в Закона за водите, за извършване на строителни дейности в крайбрежните заливаеми ивижи на реката. В тази връзка не следва да се извършва строителство на стопамски и жилищни постройки в частта от имота, попадаща в крайбрежната ивица“.

 

По тази причина освен, че трябва да преработи основно плана си и да изтегли всички сгради далеч от река Благоевградска Бистрица, фирма „Универсал Строй Консулт“ ще бъде подложена и на друга процедура- всеки един от обектите, които възнамерява да строи, ще трябва индивидуално да бъде одобрен от директора на Басейнова дирекция, и то само след издаване на становище по реда на чл. 155, ал. 1, т. 23 от Закона за водите за съответствието му с Плана за управление на речния басейн.

Басейнова дирекция е втората институция след местния Общински съвет, която слага прът в колелата на управляваната от бизнесмените Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов „Универсал Строй Консулт“.

 

Тяхното искане да вдигат върху 18 858 кв.м. от благоевградския парк Бачиново хотел, закрит плувен комплекс, 4 тенис игрища, открит комплекс със ЦПА център, открит басейн, няколко паркинга и жилищни сгради за 212 паралии в затворен жилищен комплекс срещна острата реакция на цялата благоевградска общественост и голяма част от общинските съветници.

 

Специално заради този казус в ОбС- Благоевград бе гласуван мораториум за застрояването на зелените зони, по който в момента инвеститорът чака съдебно решение от ВАС. 

 

в. Струма

 

E79 News
Тагове:

Коментари: