.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.09.2020 10:37

Коментари 0 / Видяна 830

Благоевградчани с важно решение: Паметници на кои личности да бъдат поставени на централен мост в града

 

Преди броени дни в Благоевград се проведе първо обществено обсъждане, свързано с предложение на Общината – на моста от мол „Ларго” към Младежки дом да бъдат поставени 4 паметника на личности, допринесли за освобождението на родния край.

 

Домакин на събитието бе Регионален исторически музей – Благоевград, а сред присъстващите в залата се видяха интересни личности, сред които зам.-областният управител Иван Стоянов и омбудсмана на Благоевград Валентин Василев.


Пред присъстващите кметът инж. Румен Томов представи предложението на общината, а то е на моста да бъдат издигнати паметници на някоя от следните личности: ген. Спас Георгиев, Иван Караджов, Антон Янев Кьосев, Димитър Талев и Антон Попстоилов Ников.


По-голяма част от участниците в дискусията, която се заформи, подкрепиха инициативата на общинското ръководство, но предложиха да се оформи ясна концепция – дали това ще бъде „Мост на генералите” или на видни просветни и културни дейци, общественици и прочие. В тази връзка бяха предложени други имена, а именно генерал Стоян Ковачев, ген. Георги Тодоров, ген. Константин Жостов, ген. Михаил Савов, поручик Борис Змияров и други достойни личности, свързани с Освобождението на Благоевград.


На срещата бе взето решение – след месец отново да има обществено обсъждане, на което да се сформира и работна група, която не само ще трябва да избере кои точно са личностите, но и от какво да са паметниците, дали да са в цял ръст или само бюст – паметници.


За пореден път бе повдигнат и въпроса за възстановяването на Паметника на Незнайния македонски четник, а присъстващите поискаха от Община Благоевград двете идеи да бъдат обединени и реализирани заедно, за да може да се получи един общ ансамбъл на бойната слава.


Интересното в случая е, че следващата среща ще се проведе през месец октомври, а до тогава вече би трябвало да е ясно – ще остане ли Томов кмет на Благоевград, защото Конституционния съд ще заседава на 24 септември. А голяма част от участниците в срещата, след края ѝ се запитаха – ако съдът реши, но не в полза на сега действащия кмет, ще бъде ли това поредната идея, която ще остане „да виси в пространството”. Повод за тези размисли стана факта, че за сега от Община Благоевград проучват обществените нагласи по темата, но нямат готов проект.
 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN