.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.09.2020 13:06

Коментари 0 / Видяна 1138

Родители от Благоевград се обявиха против задължителното носене на маски в училищата

Още по темата: Шефът на белодробната болница в Благоевград д-р П. Георгиев иска равно заплащане по клиничните пътеки за COVID-19 и за пневмонии Над 20 хил. са случаите на COVID – 19 в страната, почти 15 хил. от тях са приключили с успешно излекувани заразени Над 20 000 са заразените с COVID-19 у нас Проф. Балтов: Пациентите търсят късно помощ, когато нещата станат нетърпими Българска лекарка от Франция: Ковид - 19 убива 27 нови случаи на коронавирус в Благоевградско Петима пожарникари от Благоевград с Ковид-19 България държи успешно епидемията от COVID-19 под контрол Връщат ежеседмичните брифинги на НОЩ Нов случай на коронавирус е установен в СУ „Братя Каназиреви” в Разлог

 


Преди минути приключи символичния протест на родители от Благоевград, които категорично не са съгласни с изискването – децата им да носят маски в училищата. Те се събраха пред сградата на Регионално управление на образованието – Благоевград, където залепиха плакати, както и съобщение от Световната здравна организация, според което носенето на маски може да бъде опасно.


Като представител на Сдружение „Обединени родители” Люси Манова каза, че лично тя няма да кара децата си да носят маски в класните стаи, както и в коридорите. Според нея това не би предотвратило разпространението на коронавируса, тъй като децата общуват по между си извън училище, а в класните стаи често си разменят различни пособия, в това число и химикалки. Тя дори заяви, че във „Фейсбук” провеждат няколко анкети в различни групи, които показват, че родителите са против подобно изискване. „Само в една от групите ни над 100 родители са се обявили против носенето на маски, 2-ма са подкрепили това изискване”, обоснова се тя.


С нея и с останалите родители се срещна началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, който коментира, че в областта има над 27 хил. ученици, затова 100 човека няма как да са представителна извадка. Лично той се ангажира с това да бъде пусната подписка, в която родителите с име, фамилия и подпис да заявят дали са за или против, след което данните ще бъдат обобщени и представени пред медиите. Той допълни, че в кои зони от училищата маските ще бъдат задължителни ще преценяват самите директори, които най-добре познават спецификите на сградния фонд. Ако все пак някое дете не носи маска, то на този етап не се предвижда налагането на санкциите за родителите, уточни той и допълни, че нито едно дете няма да бъде върнато вкъщи ако не носи маска.


По отношение хигиената в училищата каза, че е направена проверка във всички училища в областта – дали е осигурена топла вода, сапун и еднократни кърпички за употреба. Оказало се, че само 13 училища от 122 в цялата областта не са спазили тези изисквания. На директорите са дадени предписания проблемите да бъдат отстранени, в противен случаи ще им се наложат актове. За сега няма училища,в които учебната година няма да започне, допълни Златанов.


Отделно навсякъде в учебните заведения са осигурени стаи, в които дете, проявило симптоми, които са типични за COVID – 19, да бъде отделено, за да изчака медицински екип, който да го прегледа. Също така ако в даден клас бъде установено дете или учител, който е положителен, то целият клас ще бъде поставен под карантина и ще се премине към дистанционна форма на обучение. Ако учителят влиза и преподава в повече от 1 клас, то същите мерки ще бъдат предприети и към останалите ученици.


От своя страна Люси Манова каза, че щом не се предвиждат санкции, то лично тя няма да задължава децата си да носят маски, още повече, че по-голямото ѝ е асматик.

 


 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN