.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.09.2020 15:55

Коментари 0 / Видяна 684

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща със земеделци, животновъди и производители в Благоевградска област


От ранните часове на днешния ден министъра на земеделието, храните и горите Денислава Танева, заедно с евродепутата и областен координатор на ПП ГЕРБ за Област Благоевград обикалят из региона. Малко след 09.30 часа те се срещнаха с кмета на Петрич Димитър Бръчков, а след това и със земеделци, животновъди и производители в Благоевградска област. Пред журналисти в Петрич земеделският министър коментира, че Сектор „Земеделие“ е в много тежка ситуация заради сушата, добивите на основните култури в България, са най-ниски от последните години.


Министър Танева каза още, че службите работят на максимално натоварване, включително по повод на допълнителните мерки, които са предприети в помощта на сектора. Тя добави, че над 23 000 земеделски стопани са кандидатствали по извънредната мярка COVID 1. „Мярката 60/40 не беше допустима за земеделския сектор, но по искане на браншовите организации, министър Сачева ни увери, че в следващата нотификация на мерките ще бъде включен и секторът. Ние Още след месец март и след първите строги мерки поискахме и България предложи промени в Регламент 13/05 за допускане на нереализираните средства от програмата за развитие на селските райони да бъдат програмирани в специална мярка COVID-19. За мен беше успех на България да убеди страните членки и ЕК да стигнем от Европейски парламент и в България да успее тази инициатива. Започнахме да реализираме всичко. Получихме нотификация, отворихме мярката и тя все още върви за приемане на заявления“, заяви тя.


Друга мярка, по която са били подпомогнати от сектора е de minimis. „Вече е изплатен за сектор „Пчеларство. Над 4100 пчеларя вече е изплатени средствата. На животновъдите – също. Над 22 млн. лв. бяха изплатени, а за област Благоевград над 1630 животновъда са получили помощ по тази програма. След 16 септември ще започне изплащането на средства по de minimis за сектор „Растениевъдство“. Направихме всичко максимално улеснено за стопаните”, уточни министърът.


След срещите в Петрич, министър Танева пристигна и в Разлог. Отново пред медиите тя коментира, че искането на производителите – министерството оперативно да повлияе на цените на млякото, няма как да бъде изпълнено. „Ние сме взели няколко мерки, въз основа на които следва да имат по-лесен пазар по отношение изискванията, преработката на млекопреработвателните предприятия, наличието на български продукти в търговските вериги, но пряка намеса не може да имаме. Взети са и мерки по отношение подкрепата към производители, две от които са извънредни – de minimis i COVID 1. Включително и трета мярка по временната мярка за кредити, така, че за пряка намеса няма как да говорим”, подчерта министърът на земеделието, храните и горите.


 

E79 News
Тагове:

Коментари: