.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.09.2020 11:32

Коментари 0 / Видяна 1376

Р. Тасков: Званието „Почетен гражданин на Благоевград” девалвира, не може да го присъдим на човек от ДС


Две предложения за връчването на престижното звание „Почетен граждани на Благоевград” бяха заложени за разглеждане и гласуване в предварителния дневен ред на Общинския съвет. Първото бе Михаил Цонев. Във връзка с това общинският съветник Радослав Тасков направи поредното си силно изказване пред своите колеги.

 

Речта си започна с това, че изказването, което трябва да направи е много неприятно, но все пак се чувства длъжен да каже това, което мисли. „Званието „Почетен гражданин” в последните години девалвира и вече не е толкова престижно, колкото трябва да е. С това предложение смятам, че правим същото.

 

В предложените, депозирано от г-н Новоселски липсва важна част от биографията на Михаил Цонев. Липсва това, че същият е бил агент на Държавна сигурност. Не мога да си позволя да гласувам за човек, който е бил агент на ДС и е допринесъл за осъждането на хора”, заяви той.


Изказването на Тасков подкрепи и Кирил Илиев, който подчерта, че групата на ПП ГЕРБ е на сходно мнение и че не е редно лица, които са свързани с ДС да получават такова престижно звание.


Председателят на ОбС Андон Тодоров също взе думата, тъй като предложението е на групата на „Партия на зелените”. Той коментира, че Цонев е известен в Благоевград, като е допринесъл много за развитието на културата и читалищната дейност.

 

От своя страна Радослав Тасков обърна внимание на това, че когато се прави предложение за това звание, то би било редно председателят на ОбС предварително да прави сондаж между общинските съветници, защото не е приятно предложените хора по този начин да бъдат коментирани в зала, да бъдат предлагани за званието, след което публично да бъде отхвърлено предложението.


„Ако бяхте правили такъв сондаж щях да ви кажа защо не е редно ОбС да прави такова предложение. Не ми прави удоволствие да говоря по този начин. Ако беше приет закона за лустрацията, Вие нямаше да имате право да правите такова предложение”, подчерта той.

 

След гласуване, предложението бе отхвърлено. За сметка на това със званието „Почетен гражданин на Благоевград” ще бъде удостоен покойния педагог и художник доц. Атанас Дафинов.
 

E79 News
Тагове:

Коментари: