.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.09.2020 11:19

Коментари 0 / Видяна 480

Остри дебати по отчета на Бюджет 2019 г. в Обс – Благоевград (ОБНОВЕНА)


Изключително напрегнати дебати се проведоха в Общински съвет – Благоевград по време на обсъждането на отчета на Бюджет 2019 г. на Общината. В остър спор влязоха общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ Кирил Илиев и Красимир Роячски с кмета инж. Румен Томов и зам.-кмета Ясен Попвасилев.


Обсъждането на точката започна с представяне на реализираните проекти и дейности през изминалата година, както и средствата, които са били използвани в 2019 г. Изложението направи самият инж. Томов. След като приключи с доклада си общинският съветник Цветозар Балабанов попита какви са старите задължения на Общината, а Попвасилев каза, че те са в размер на няколко милиона.


Кирил Илиев допълни въпроса на своя колега със запитване колко са проектите, по които новото ръководство е привлякло пари, колко са тези, привлечени от старото общинско ръководство и защо са били наложени санкции във връзка с анаеробната инсталация, която се изгражда в депото за отпадъци край село Бучино.


За да отговори на тези въпроси думата взе Попвасилев, който се обърна към Илиев с "Прекаляваш". След което допълни, че по проектите са наложени санкции в размер на 6.2 млн. лв., които ще трябва да се платят от Община Благоевград. А на въпроса с анаеробната инсталация отговори с въпрос: „Кой е правил процедурата за инсталацията?”. Продължи и с отговор – че старото общинско ръководство е правило процедурата.


Илиев контрира с въпрос защо не са я спрели, след като са смятали, че има нарушения, а Попвасилев заяви, че вече процедурата е била на финалната права, затова не е имало как да я прекратят, тъй като е щяло да има много сериозни санкции. Инж. Томов също взе думата по тази тема като каза: „Този проект е за 27 млн. лв. Ние не сме управление, което е безотговорно към разходите. При 27 млн. обществена поръчка, вие може да сметнете колко ще струват съдебните дела”.


Красимир Рочвки от ГЕРБ пък отчете, че на 80 % отчета, който е направил инж. Томов не е за 2019 година, а за нещата, които са направени през 2020 година. Повдигна и темата за това, че в началото на мандата си инж. Томов и неговият екип са твърдели, че Община Благоевград има задължения в размер на десетки милиони левове, а сега се оказва, че те са малко над 6 млн. лв. Кметът на Благоевград пък каза, че до 2 седмици ще бъде публикуван отчета и ще се види какво е направено от неговия екип, както и какво са заварили като проблеми и задължения от старото общинско ръководство.


В дебатите се включиха още Йосиф Кочев и Гергана Янчева. Д-р Таковски пък се обърна риторично към председателят на ОбС Андон Тодоров заради твърде дълго продължилите дебати, питайки го на коя точка от дневния ред са в момента.
В крайна сметка бе сложен край на дебатите, а отчетът на бюджета бе приет с 36 от гласовете на местните парламентаристи.

 

Общинските съветници одобриха и предложенито за намаляване с 20 % наемните цени на площите в закрития пазар в Благоевград. 
 

E79 News
Тагове:

Коментари: